Ibland faller saker på plats snabbt. Jag fick upp en rekommendation om restaurangen Ark i Köpenhamn i mitt sociala flöde, delat av en vegetarisk cateringverksamhet som jag följer för inspiration. Tanken på ett besök väcktes omedelbart; det såg oerhört läckert ut på bilderna, jag är alltid nyfiken på att testa nytt och ville också bjuda min dotter är vegetarian och gourmet. Bara någon dag senare dök samma restaurang upp i nyhetsrapporteringen kring Michelinguidens utdelade utmärkelser för året. Ark hade fått en Green Star! Jag bokade, och en och en halv vecka senare var vi där.

Utmärkelsen Green Star lanserades 2020 för att uppmärksamma restauranger som ligger i framkant när det gäller hållbarhetstänk i den dagliga verksamheten, vare sig man serverar kött eller är en vegetarisk restaurang. För att få en Green Star måste restaurangen ha en av Michelinguidens kulinariska utmärkelser i botten: Michelin Dinner Plate, Bib Gourmand eller minst en stjärna. Ark är en Dinner Plate restaurang, snäppet under stjärnstatus. Deras hållbarhetsfilosofi innefattar allt från råvaruproduktion, närproducerat och minimerat matsvinn, till inredning och avfallshantering.

Min upplevelse

Restaurangen ligger vid Nørreport och har en ganska enkel lokal med avskalad miljö, stilrena möbler, rena bordsytor och en hög personaltäthet. Den unga personalen var verkligen supertrevliga och pratade en välartikulerad brittisk engelska med tillhörande artighetsfraser. Ingen risk för några missförstånd för oss som har svårt med danskan. Det var som om de spelade upp föreställningen ”Restaurangen med den perfekta personalen” och det säger jag utan ironi, de gjorde det väldigt bra!

Vi beställde en sjurätters meny med ett vinpaket på fem viner. Men i menyn på hemsidan presenteras åtta rätter, och med en amuse bouche före och en gourmandise efter (till kaffet) så blev det hela tio serveringar. De var alla på en skala från mycket goda till fullständigt fantastiska! Av naturliga skäl små portioner var och en, varma och kalla med olika texturer, och tillsammans en måltid som blev till ett kulinariskt äventyr. Av vinerna ger jag fyra absolut högsta betyg, medan ett inte föll mig i smaken. Alla rätter och viner presenterades ingående. Smakerna var enastående, men ögat fick sannerligen sitt också. Så vackert! Allt serverades på rustik keramik, som tillverkats av en tjej i Köpenhamn.

Surdegscrumpet med gurka, norialgpasta och gräslökspulver

Aubergine i salladsblad, toppat med bland annat puffat bovete

Svamphack på blad av ostronört , och grillad ostronskivling – bättre än alla fläskbitar i världen! Svamp från Funga Farm, på cykelavstånd.

Grillat potatisbröd med dip av macadamia- och pinjenötter med lite soja: nutella adult style!

Tomat med smaker av libbsticka och vanilj – en syrlig anrättning

Svampen Lion’s mane (på svenska igelkottstaggsvamp) och kålrabbi

Sorbet på den lakritsdoftande kryddörten dragon, på en bädd av kaksmulor. Kan ha varit det allra godaste av allt gott!

Här har jag knäckt det knäckiga locket, över färska björnbär och syrliga äppelkulor

Min sammanfattning

Det här var en hundra procent växtbaserad måltid, och restaurangens uttalade mål är att ifrågasätta stereotyper och överträffa förväntningar. Enligt min mening lyckades de fullt ut. Jag har aldrig varit någon stor köttälskare, men ost, smör och grädde är för mig säkra vägar till god mat. Här blev jag överbevisad. Jag är säker på att alla utom de mest inbitna kött, potatis och brun sås-älskarna  eller barbeque steak fansen skulle hålla med. Det här innebar inga försakelser, bara mervärden. Måltiden går in på topp fem i mitt liv.

Länk: Restaurant Ark.
Ark ingår i en restauranggrupp i Köpenhamn som även innefattar två enklare (och billigare) restauranger: Lupa, en bistro i Østerbro, och Souls Street Food i Torvehallarna.