Dags att testa en ny vandringsled igen! Den här har jag hittat i Mollaryd, platsen där mitt favoritställe för turridning finns. Mollaryd ligger i Herrljunga kommun, nära gränsen till Borås kommun. Det går faktiskt ta sig med tåg till vandringens start, via banan mellan Borås och Herrljunga, men från tåglösa Ulricehamn får det bli bil. Leden heter Fjällastigen och är en mil lång.

Vid tåghållplatsen i Mollaryd finns det bilparkering, och sedan är det skyltat med grönvita markeringar. Jag är ju lättflörtad så här i vårens skiraste flor, men jag måste ändå säga att naturen här är något alldeles extra. Efter någon kilometer kommer vi till naturreservatet Molla bokskog, och bokskog i maj slår allt annat i skogsväg! Leden går omväxlande på grusväg, skogsstigar och lättpromenerade skogsvägar, genom blandad lövskog, hagmarker, tallskog med blåbärs- och lingonris och granskog med fluffig mossmatta. Vi passerar också flera fina skogssjöar: Öjasjö, Våtasjö och Hallasjö.

Street art utmed en grusväg!

Fullt av myror i blåbärsriset

Hallasjö

På två ställen ansluter kortare vandringsleder: den blåmarkerade Hultleden i Molla bokskog (1,7 km) och gulmarkerade Mollaleden (4 km) ner till orten Molla, men vi håller oss till de grönvita skyltarna. Efter ungefär halva rundan gör vi en avstickare; 150 meter till Kvarnfallet där vi äter matsäck. Där är det lite igenväxt och kanske inte den mest idealiska rastplatsen, men mackorna smakar bra. Efter Kvarnfallet passerar vi gården Fjälla som fått ge namn åt leden. Sista delen av leden går genom vacker bokskog igen, där blåsippor blommar i utkanten, och sedan är vi nere på grusvägen där buketter av backsippor blommar i vägslänten. Härligt, det var länge sedan jag såg backsippor i det vilda!

Fjällastigen är en tiopoängare som vandringsled. Vacker och omväxlande natur, välskött och bra markerad, och att det är under lövsprickningen i maj och varmt nog att gå i T-shirt gör inte saken sämre. Vi gick leden på drygt två och en halv timme, i rask takt men med tid för matpaus, fotostopp och en del närstudier av naturen.

Här finns mer info och karta: Fjällastigen

Hällar slipade av inlandsisen

Backsippa – Pulsatilla vulgaris

Järnvägsövergången och gamla stationen i Mollaryd

Ett perrongbibliotek minsann!