Uttrycket ”The Big Five” var ursprungligen en jägarterm för de fem stora däggdjuren som skulle skjutas under en safari-jakt, för att jakten skulle anses riktigt lyckad. Nu för tiden nöjer sig naturligtvis alla med något förstånd innanför pannbenet med att TITTA på de fem stora: lejon, leopard, elefant, noshörning och afrikansk buffel.

I februari 2013 var jag på en 4-dagars safari med utgångspunkt i Arusha, Tanzania. Vi började i Tarangire, en nationalpark som är känd för sitt stora bestånd av elefanter, cirka 3000. Första elefanten siktades på kilometeravstånd, och jag spanade ivrigt i kikaren. Sedan dök det upp fler…fler… och ännu fler! Några elefanter stod så nära att vi kunde höra suset när de flaxade med öronen. Vi stötte också på vår första grupp lejon som gottade sig i värmen vid en övergiven termitstack, 10 meter från vår jeep.

Den andra dagen fortsatte vi till Serengeti, vilket betyder ungefär ”oändlig slätt”. Savannen var bitvis alldeles nedlusad av tusentals zebror, gnuer och impalor. Grupper av giraffer skred majestätiskt förbi, en flock flodhästar plirade precis över ytan i ett vattendrag, ännu fler lejon sträckte ut sig lojt i gräset som gigantiska gosedjur. Efter en spännande tältövernattning mitt i parken fortsatte vi att utforska området, och den tredje dagen hade vi turen att få se två leoparder; en som slappade i ett träd och en som satt i gräset.

Sista dagen åkte vi ner i Ngorongoro, en gigantisk krater som är full av vilda djur och som blivit en fristad för en flock av de få kvarvarande noshörningarna. Alla djur är fria att komma och gå som de vill, utom noshörningarna som skyddas av vakter mot tjuvjägare. Vi körde runt i kratern och såg flamingo, krontranor, hyenor, vårtsvin… och till sist vad som saknades för att få full pott i min Big Five: afrikansk buffel och noshörning!

Big Five i all ära, men jag håller giraffen för det vackraste och mäktigaste djuret på savannen!

februari 2013

cimg3272