I flera år hade jag en dröm om att besöka ökenfestivalen i Mali, men jag hann aldrig. Den festivalen hölls för sista gången 2012, för sedan tog islamisterna över Mali och förbjöd all musik. För mig som älskar afrikansk musik och festivaler var det alltså rena vinstlotten; att upptäcka att en av Afrikas största musikfestivaler skulle äga rum i Stone Town just när vi var där! Sauti za Busara, som betyder Ljud av Visdom… nja, det lät inget vidare på svenska; Sounds of Wisdom är den officiella översättningen.

Festivalen hålls i det gamla fortet mitt i Stone Town, byggt under det osmanska imperiets styre på 1600-talet. Varmt var ordet, för många hundra besökare som trängdes mellan fortets murar i den trettigradiga värmen. Under de tre festivalkvällarna såg jag artister från Tanzania, Kenya, Reunion, Guinea, Mali, Zimbabwe… ja, till och med Sverige, då Sousou och Maher Cissoko med ursprung i Sverige och Senegal spelade. Musikstilarna spände hela vägen från jazziga coola damer till ett tanzaniskt dansband i syntetkostymer, med utsvängda byxben likt Flamingokvintetten på 70-talet. En sak hade de gemensamt, det svängde kopiöst! Det var häftiga dansuppvisningar, det var värme och glädje!

2013, när jag var där, firades 10-årsjubileum. 2016 ställdes festivalen in på grund av brist på sponsorer, men 2017 var de på banan igen och nu är 2018 års festival på gång i februari. Festivalen tillämpar en differentierad biljettprissättning, helt ogenerat. 2018 års biljettpris för festivalens tre-fyra dagar är motsvarande 75 kronor för de med tanzaniskt medborgarskap, 500 kronor för personer från andra afrikanska länder, och 1000 kronor för oss från övriga världen. Jag vill minnas att jag betalade runt 500 kronor för ett festivalpass, och att det inhemska priset då var ungefär 40 kronor. Det var rimligt med tanke på den så uppenbart vitt skilda köpkraften, men jag måste konstatera att prishöjningen sedan dess är rejäl för både tanzanier och västerlänningar.

Jag hoppas att festivalen får leva vidare, som en mötesplats för afrikansk kultur och människor från hela världen!

hemsida: Sauti za Busara

Små festivalbesökare

Konsertdags!

15-17 februari 2013