Island är ett spännande matland; här finns en fin kombination av bra råvaror, tradition och nyskapande. Mat- och dryckespriserna ligger dock en bra bit över de svenska, och ett tips är att äta ute på lunchen, då priserna är lägre än på kvällstid. Ordinär mat är dessutom lika dyr som bra mat, så det gäller att välja rätt restaurang. Här kommer några tips från Akureyri och Reykjavik:

Akureyri

Kaffi Ilmur

Kaffi Ilmur är beläget i ett av Akureyris äldre hus, med servering i två plan och liten uteplats. Vi beställde lunchbuffén som serverades på andra våning: varm soppa, nybakat bröd, några olika sallader, ”English breakfast” (äggröra, korv, bacon, vita bönor, potatiskakor), plättar, kakor, tårta och skyr, juice samt kaffe. Helt okey och väldigt mättande, och med ett buffépris på 183 svenska kronor var det nog det billigaste stället vi åt på (förutom korvkiosker).

Hafnarstræti 107b, Akureyri  Hemsida: Kaffi Ilmur

Gofika efter maten!

Rub23

På tisdagskvällen blev det ”fine dining” på Rub23, och här måste superlativerna flöda. Kanongott! Maten var fräsch, delikat, vacker och gjord av lokala råvaror, men med asiatisk touch. Mest fisk och skaldjur, men det fanns även kött och vegansk mat.  Tre av oss tog födelsedagsmenyn för drygt 600 kronor, komponerad för deras 10-årsjubileum. Först varm sushi och tempurafriterad röding (se ingress-bilden), sedan kolgrillad lax och lammfilé (ja, på samma tallrik!) och sist karamellpudding med lite sälta, tillsammans med mango och chokladglass. Himmelskt gott!

Kaupvagnsstræti 6, Akureyri  Hemsida: Rub23  

Chokladbrownie med hallon och karamelliserade popcorn

Hamborgarafabrikkan

Ingen av de stora hamburgerkedjorna finns nu på Island, efter att McDonalds försvann efter finanskrisen. Ja, det var verkligen inget jag saknade! Island har istället sin egen kedja; Hamborgarafabrikkan, med två restauranger i Reykjavik och en i Akureyri. Här serverades saftiga hamburgare med fyrkantiga bröd, av lokala råvaror och med handgjorda tillbehör. Jag valde lammburgaren för 210 kronor, och utöver den fanns burgare med nötkött, vegansk oumph, kyckling och ibland gås, samt några andra rätter. Vi var överens om att det var de bästa hamburgarna vi ätit i våra liv! Som kronan på verket beställde jag in deras hamburgarmuffins till dessert. Inte för att jag var hungrig, utan för att den var så gullig!

Hafnarstræti, Akureyri  Hemsida: Hamborgarafabrikkan

muffins

Reykjavik

Matarkjallarinn

Matarkjallarin var en chansning som jag inte kollat upp i förväg. Vi irrade runt lite, på jakt efter en annan restaurang, när jag kände att vi borde äta här och nu. Så bra det kan bli! En mysig lokal en halvtrappa ner, trevlig personal och snygga och välsmakande rätter. Jag beställde en röding, och fick in en rejäl fiskfilé med massor av spännande tillbehör; bland annat palsternackschips och syrliga äppeltärningar. Andra i sällskapet tog dagens fisk-kombo (två sorters fisk) eller anklår. Härdade efter veckans priser så tyckte vi att det var billigt; 200-250 kronor för så goda, lyxiga och genomarbetade rätter.

Aðalstræti 2, Reykjavik  Hemsida: Matarkjallarinn

Matur og Drykkur

Vilket underbart namn på en restaurang! Ingen tvekan om vad det handlar om. Den här restaurangen hade jag tittat ut i förväg, för möjligheten att testa deras avsmakningstallrik med genuint isländska ”snacks”. Klockan var 14.30 och jag beställde in en förrätt istället för eftermiddagsfika, under vår enda heldag i Reykjavik. Tallriken, som var en planka, var fylld av torkad fisk och dippsåser, rågbröd med torskmousse, rökt lamm med honung och get-fetaost och rödbets- och algchips med dill-skyr. Massor av goda och spännande smaker, och jag var nöjd att jag fick pröva allt, även om jag inte blev sugen på att köpa hem någon torkad fisk! De övriga lunchrätterna verkade bra; goda och prisvärda. Restaurangen ligger i samma lokal som isländska Saga-museet, som vi hoppade över (verkade lämpligare för barn).

Grandagarður 2, Reykjavik  Hemsida: Matur og Drykkur

Pylsuvagninn

Korv med bröd är kultur på Island. Jag äter sällan korv hemma i Sverige, men på Island drabbades jag av en personlighetsförändring och skulle tvunget testa både lammsylta och grillkorv. Det rätta tillfället infann sig inte i Akureyri, och inte heller inne i centrala Reykjavik, trots att de båda hade välbesökta och prisade korvkiosker. Den i Reykjavik stoltserar med namnet ”Stans bästa korvar”: Bæjarins beztu pylsur, och har utsetts till hela Europas bästa korvkiosk. Den har besökts av många celebriteter och kön ringlade lång när vi passerade, men själv var jag proppmätt efter röding och isländska snacks, och kunde inte förmå mig att pressa ner en grillkorv. Så stans bästa korvar förblev otestade. Däremot åt jag en smaskig korv på vägkrogen N1 i Staðarskáli, och en i Pylsuvagninn i Laugardal, strax intill vårt boende i Reykjavik. Baconlindad lammkorv med rostad lök till – Ja, de var jättegoda!

Tryggvagata 1, Reykjavik  Hemsida: Bæjarins beztu pylsurVad jag inte åt

Nej, någon surval eller surhaj (hákarl) blev det inte som tilltugg. Jag testade för tjugoåtta år sedan, och det känns som jag kan vänta ytterligare tjugo år tills jag testar igen!