Dags att ta steget in i 2020 och ett nytt årtionde! Året har gått snabbt, årtiondet lika så, men samtidigt känns det som en evighet. Någon sammanfattning av årtiondet vågar jag mig inte på men här kommer en av året som gått, med stora upplevelser och uppnådda mål:

Årets resor

Under 2019 har jag besökt tio länder. Av dessa var sex nya för mig: Estland, Kina, Albanien, Ecuador, Peru och Bolivia. Detta innebär också att jag besökt en ny världsdel: Sydamerika, och mitt mål att besöka alla befolkade världsdelar är därmed uppfyllt.  De fyra återbesöken gick till Frankrike, Italien, Polen och Danmark, och där besökte jag nya platser som Pompeji, Warszawa och Århus. Jag har också närturistat i Sverige ganska flitigt, bland annat till Tiveden, Gränna, Visingsö, Eksjö och Taberg.

Lite sovstatistik: En titt i dagboken visar att jag sovit borta 66 nätter av 365, det vill säga cirka 18 procent. Av dessa nätter toppar Hostel med 25 nätter, medan jag spenderat natten på det som kan kvala in som Hotell med frukost under 5 nätter. 14 nätter sov jag hos Familj och vänner, närmare bestämt hos dotter, bror och svägerska eller polsk väninna. 8 nätter i Tält (vilket är en halvering jämfört med de två föregående åren), 5 nätter hos Albanska familjer, 2 nätter på Färja och 7 nätter på Buss, tåg eller flyg, vilket i princip betyder sova sittandes utan säng.

Bra spridning tycker jag! Wherever I lay my head, that’s my bed! 

Mysigaste boendet

Tre av världens mäktigaste fornlämningar

2019 var också året då jag besökte tre av världens mäktigaste fornlämningar, enligt min mening. Kinesiska muren, Pompeji och Machu Picchu; historiska platser som jag drömt om att få se en gång i livet. Muren som är ett helt osannolikt byggnadsverk, byggt med hjälp av grymhet och oinskränkt makt. Pompeji som ger en så tydlig bild av livet i staden, för människor som var som vi. Machu Picchu som är något av en gåta, med sina millimeteranpassade gigantiska granitblock på en bergskam inne i Andernas berg.

Ja, ni vet kanske att det finns en lista över världens sju ”nya” underverk, och där finns Kinesiska muren och Machu Picchu med men inte Pompeji. Den listan är ju inte på något sätt vetenskaplig, utan framröstad, så det står var och en fritt att göra sin egen lista.  På min står nu Petra, Cheopspyramiden och Angkor Vat.

Kinesiska muren

Pompeji

Machu Picchu

Massor av kultur

Året har varit fyllt av kulturupplevelser: Göteborgs Filmfestival, två teaterföreställningar, tre föreläsningar, hela tjugo besök på museer och konstutställningar samt tretton kulturella sevärdheter. Förutom tungviktarna ovan så har jag till exempel besökt rökstenen i Östergötland, sommarpalatset i Beijing, albanska kyrkor, Warszawas slott och Axel Munthes villa San Michele på Capri.

I Villa San Michele

Utöver Sweden Rock Festival i juni så har jag varit på tio fristående konserter, med allt från tysk industrirock till opera och klassiskt. Faktum är att jag upplevt mitt femtiosexåriga livs bästa konsert under året, om vi pratar helhetsupplevelse: Rammstein på Stockholms stadion.

Ett lite märkligt sammanträffande är att de två låtar som jag sagt att jag vill ska spelas på min begravning, de har jag sett och hört live på konserter under året. Då pratar vi inte Rammstein-låtar, utan Lazarus med Steven Wilson (Porcupine Tree) och The Funeral med Band of Horses. Det kändes nästan som ett omen, men det ser ut som att jag klarar mig in i nästa år.

Rammstein

Jag slår ett personligt rekord (i modern tid) genom att ha läst trettiofem böcker i år, allt från klassiker till nyutkomna romaner. Några exempel: efter att ha varit på föreläsning med Vibeke Olsson läste jag hennes sågverkssvit om Bricken på sex böcker, och i samband med min resa till Albanien läste jag tre böcker av den albanske författaren Ismail Kadare, samt den ypperliga Vi som var så lyckliga: liv och död i en kommunistisk diktatur av Peter Kadhammar. Förra årets flopp Kazuo Ishiguro fick sin upprättelse genom Återstoden av dagen, en fullpoängare.

Årets hästar

Under året har jag bekantat mig med tre hästar. Tomi, under sex dagar och fjorton mil i Albanien. Vi knöt aldrig några riktiga band, Tomi och jag. Han uppförde sig mestadels korrekt, men han var helt ointresserad av fysisk kontakt som att bli kliad i nacken eller borstad. Ge mig käk och försvinn, var mer hans attityd. Bättre då var Elanor, som jag föll för under tre-fyra timmars ridtur i Pululahua i Ecuador. Och islandshästen Aragorn i Mollaryd, Västergötland, var också en trevlig bekantskap.

Medsols: Tomi, Aragorn och Elanor

… och nu kommer 2020

Året som kommer är fortfarande förbluffande obokat, men några planer börjar ta form. Den mest definierade planen är att åka till Minsk och Kiev i början av maj, bland annat för att besöka Tjernobyl och uppleva firandet av Victory Day den 9:e maj. Jag har bestämt mig för att det är dags för längdskidor i fjällen igen, och så väljer jag bland olika ridresor runt påsk. Planen är också att vandra Besseggen i Norge i sommar. Det kommer nog att ordna sig!

2019 års höjdpunkter månad för månad

Januari: Årets första resa gick till mysiga Tallinn tillsammans med dottern, och därmed hade jag besökt alla tre baltiska huvudstäder. Sista helgen i januari ägnades åt Göteborg Film Festival.

Februari: Den fjärde februari firade jag in Grisens år på plats i Beijing i Kina. Passade såklart på att besöka Muren också.

Mars: Tillbringades på hemmaplan, firade födelsedag och förodlade tomater.

Tallinn

Sommarpalatset, Beijing

Kinesiska muren

April: En veckas ridresa i södra Albaniens bergstrakter, med spännande kulturminnen, blommande träd och boende hemma hos albanska familjer.

Maj: Besökte Eksjö och vandrade i Skurugata, något jag velat göra länge.

Juni: Inleddes med tre dagar på Sweden Rock Festival. I mitten av juni bar det av med tåg till Mougins i Frankrike, och därifrån åkte jag och min svägerska vidare till Neapel med besök på Capri och Pompeji.

Ridtur i Albanien

Myrath på Sweden Rock

Capri

Juli: Månaden inleddes med en del närturism, till Gränna och en campingtur runt Vättern med besök i Tiveden.  Därefter blev det en bussresa till Warszawa, där min polska väninna Krystyna mötte upp och guidade mig.

Augusti: Detta var min mest intensiva musikmånad, med hela fyra konserter (bland annat Rammstein) och en teaterföreställning med musikinslag! Jag närturistade också till Taberg och Visingsö.

September: Årets längsta resa under tre veckor i Sydamerika. Jag började i Quito, Ecuador, och åkte vidare till Galapagos, sedan till Cusco i Peru, där jag vandrade inkaleden till Machu Picchu (årets mest ansträngande upplevelse), fortsatte med tåg till Puno och Titicacasjön, och sista stopp La Paz i Bolivia.

Kulturpalatset i Warszawa

Quito

Galapagos

Cusco, Plaza de Armas

Oktober: Vilomånad!

November: En tur med buss till Danmarks näst största stad Århus, en riktig pärla.

December: Även detta var en lugn månad. De utflykter jag gjorde var för att äta veganskt julbord i Göteborg, och rida islandshäst i Mollaryd, en fin upplevelse 45 minuters resa hemifrån.

Konstmuseet ARoS i Århus

Den Gamle By i Århus

Stålarp Islandshästar i Mollaryd