Ecuador är ett land med en enorm biologisk mångfald. Här finns bland annat över fyratusen vilda arter av orkidéer, varav ett hundratal endemiska, och vid mitt besök i Quito besökte jag botaniska trädgården för att få se några av dem. Jardín Botánico ligger i det stora grönområdet Parque la Carolina norr om stadsdelen Mariscal Sucre. Inträdet kostar cirka 35 kronor, och för det får man tillträde till parkens alla växthus, dammar och olika tematrädgårdar.

Orkidéhusen

Jag har aldrig sett mig som någon orkidéfantast, utan har nog förknippat växtfamiljen med de brudorkidéer i kruka som jag tycker har något plastigt över sig. Dags att ompröva! För de vilda arterna känner jag något helt annat; de är naturens underverk.

I botaniska trädgården i Quito fanns två stora växthus fyllda med orkidéer, stora och små, färgglada och diskreta. Växternas korrekta namn är jag högst okunnig om, så jag har namnat bilderna med släktnamnen på de skyltar som fanns närmast och hoppas att de träffar rätt.

Missade namnet på denna…

Epidendrum

närbild på Epidendrum

Masdevallia

Masdevallia-äng

Odontioda

Brassia

Rhynchostele

Odontoglossum

Restrepia

Köttätande växter

I ett annat växthus fanns köttätande växter. Stora sådana. För Nepenthes truncata från Filippinerna anges att den används för att fånga möss i jordbruket!

Kaktusar och suckulenter

Utomhus under tak fanns en fin samling av kaktusar, suckulenter och andra växter som föredrar torra växtplatser.

Fuchsia

Fuchsian är en växt som förädlats till många olika färger och former, men det var roligt att se de vildväxande arterna från Central- och Sydamerika. Som till exempel Fuchsia boliviana.

Japanska trädgården

Via en träbro över en gångväg i parken kom man över i den japanska avdelningen, sprunget ur något slags samarbete med Japan. Där fanns en riktigt imponerande samling av bonsaier. Den övriga planteringen, inklusive en zenträdgård med stenar och krattat grus, uppfyllde inte riktigt det japanska måttet av perfektionism. Var sak har sin plats!

Karta över området