En riktigt God Jul önskar jag er alla!

Jag har två återkommande juldekorationsprojekt. Det ena är min provensalska julkrubba som jag berättade om förra året, och det andra är julgranen som pryds med minnen från barndom och resor. Ett kärt återseende, en gång om året! Här kommer en liten resa i granen:

Rothenburg ob der Tauber

En mycket pittoresk tysk stad, och det ultimata resmålet för julfantaster. Här finns nämligen Käthe Wohlfahrts Weihnachtsdorf, en butik där det är jul året om! Jag besökte staden och butiken sommaren 2009 och det var en konstig känsla att gå in bland julgranar, julprydnader och julbelysning i högsommarvärmen. Här finns allt juligt man kan tänka sig, av hög kvalitet och därmed ganska höga priser. Jag drabbades av lätt beslutsångest, men två julgranskulor och någon present att ge bort blev det i alla fall.

Maidstone

Den brittiska julkulan har jag fått av min dotter, när hon kom hem till jul efter att ha studerat i Maidstone under en termin 2011. En trevlig stad i Kent; jag var där och hälsade på och gjorde dessutom ett återbesök 2017. Maidstone är också en bra utgångspunkt för engelska trädgårdsbesök.

Länk: Minnen från Maidstone

Kraków

Julkulan från Kraków är i form av en drake. Flera polska städer verkar ha sina egna drakar, och Krakóws ligger i drakgrottan under slottet Wawel. Den höll sig lugn när jag var där 2016, i denna fantastiska stad!

Länk: Charmad av Kraków

Bishkek

Jag besökte huvudstaden i Kirgizistan efter min ridresa 2017, och den blev lite otippat en av mina allra bästa shoppingstäder. Så pass att jag köpte en extra bag och checkade in på hemvägen. Osh Basar var fylld av fantastiska textilier främst av filt och många  andra spännande prylar. Den lilla jurtan får hänga i granen, och ett tovat bi hänger i min bil.

Länk: …Vad heter huvudstaden i Kirgizistan

Moskva

En annan fantastisk marknad var Izmailovsky i en förort till Moskva. Överväldigande, med konst, hantverk, matvaror och kuriosa. Jag älskar den fina snögubben, och det här är en av få gånger som jag i efterhand tänker att jag borde handlat mer. Jag var där 2016 och kanske åker jag tillbaka, vem vet? Moskva blev en favoritstad.

Länk: Metro och Marknad i Moskva

Reykjavik

Med sitt nordliga läge är Reykjavik en sådan stad som spinner lite på juletemat året om. På den centrala shoppinggatan Laugavegur fanns julpynt i butikerna även i juli 2018, i en värmebölja på uppåt 20 grader. Jag hade ingen riktig jul-feeling ännu, men slog till på några lättpackade virkade snöstjärnor.

Länk: En titt på Reykjavik

Tallinn

2019 års första resa gick till Tallinn, strax efter nyår i julens efterdyningar. I gamla stan var julmarknaden fortfarande i full gång, med glögg och fint hantverk. Vi besökte också marknaden Balti Jaama Turg, där jag hittade drivor med gamla julkulor. Två kulor med patina fick följa med hem till Sverige.

Länk: Trettio timmar i Tallinn

Århus

Detta årets sista resa gick till Århus i Danmark. Det var första helgen i november, men julskyltningarna hade börjat så smått. Den lilla julkulan i form av Dannebrogen köpte jag på det supercoola konstmuseet ARoS. Danmark är nära och mycket trevligt!

Länk: Maxad kulturhelg i Århus