Är det fler än jag som haft en väldigt vag bild av Danmarks näst största stad? Som rent av hade gissat på att det är Odense? Jo, jag var en av dem, men nu vet jag bättre. Århus. En mycket trevlig stad som jag hört förvånansvärt lite om, kanske för att läget på Jylland är lite avsides ur mitt Köpenhamn-Rødby-Puttgardenperspektiv. Århus var Europas kulturhuvudstad 2017, det hade jag någonstans i bakhuvudet.

När Allhelgonahelgen närmade sig med möjlighet till en extra dags ledigt funderade jag på hur långt det var rimligt att ta sig för en liten resa. Jag sökte i Flixbusappen och kom fram till att Århus var platsen! Nattbuss på torsdag från Göteborg till Köpenhamn, ankomst i Århus fredag förmiddag och hemresa söndag förmiddag.  Två dygn att fylla med kultur, sightseeing och god mat. Nu kör vi!

ARoS konstmuseum

Det här är ett FANTASTISKT ställe för den kulturintresserade! Jag kände det så snart jag kom innanför dörrarna; här händer det spännande grejer! Museet invigdes 2004, och namnet är en lek med orden Ars (konst på latin) och Aros: det gamla namnet på Århus. Jag tog hissen och började min tur på våning tio längst upp på taket. Där ligger konstverket Your rainbow panorama av Olafur Eliasson, en cirkelformad gång i plexiglas med regnbågens alla färger, där man kan promenera runt och se Århus från ovan. Sedan arbetade jag mig neråt genom utställningarna på våning åtta, sex och fem, och blev hänförd, upprymd och glad. Det allra mest iögonfallande konstverket är den superrealistiska skulpturen Boy av konstnären Ron Mueck, nästan fem meter hög och ett halvt ton tung.

ARoS kallar sig ”ett mentalt fitnesscenter” och sannerligen, efter min rundtur känner jag att hjärnan har snurrat flera varv. På ingångsplanet finns en restaurang: Orangeriet som var helabonnerad för vinprovning vid mitt besök, och en väldigt trevlig och välförsedd museibutik.

Inträde 205 SEK (till butik och servering är fritt). Länk: ARoS

La vie en rose!

Boy

Moesgaard Museum

Moesgaard är ett museum om människans historia ur ett historiskt och etnografiskt perspektiv, och det har fått ett antal utmärkelser för sin kvalitet. Byggnaden är spektakulär, halvt nedgrävd i en slänt nära havet, men den visade kanske inte upp sin allra bästa sida i novemberregnet.

Ja, borta är de historiska museernas monterpedagogik. Här hände det också spännande grejer! Interaktion och suggestiva miljöer med ljud och bild, till exempel när man kunde kika in mellan väggbrädorna i ett vikingahus. I samband med allhelgonahelgen visades en utställning om olika kulturers föreställning om döden. I ”evolutionstrappan” stod människans förfäder och -mödrar, och en trappa ner presenterades stenåldern, bronsåldern, järnåldern och vikingatiden  i olika avdelningar. Här finns också Grauballemannen, Danmarks motsvarighet till Bockstensmannen.

I det pressade tidsschemat var mitt besök begränsat till två timmar, och sedan var det stängningsdags. Jag hann se allt, men hade lätt kunnat gå två timmar till om jag hade fått en fikapaus emellan. Nu blev det buss tillbaka till centrum. Moesgaard Museum ligger strax utanför staden och jag fick ta buss 18 med museet som ändstation, en resa på cirka tjugo minuter. Varning: Århus stadsbussar kan vara det enda stället i hela Danmark där det inte går att blippa eller betala med kort. De vill ha danska kontanter! Sådana hade jag inte, så jag fick tjuvåka med chaufförens tillåtelse och med risk för att få betala 750 DKK om en kontrollant dök upp. Det gick bra, men kändes lite som dansk roulett!

Inträde 205 SEK. Länk Moesgaard Museum

Dia de los Muertos – Mexiko

Vår anmoder Lucy

Ser ni skuggan av han som paddlar kanoten?

De begravda från Borum Eshöj i originalkläder, år 1350 före Kristus

Den Gamle By

Den bästa jämförelse jag kommer på är Skansen, men Den Gamle By handlar bara om staden och inte om landsbygden. Ja, det är ju vad By betyder på danska, lite förvirrande. Området är indelat i tre tidsåldrar: 1864, 1927 och 1974, och visar hus, butiker och uppbyggda stadsmiljöer från dessa tider. Otroligt fint, men det hade gjort sig bättre i lite varmare och soligare väderlek. Nu kändes det lite ödsligt, med några få turister som hukade i snålblåsten.

Inom Den Gamle By finns också några små specialmuseer. Jag var inne på Dansk Plakatmuseum, som för tillfället visade affischer med anknytning till Berlinmurens fall. Jag gick också ”Havestien”, som visade små stadsträdgårdar genom tiderna.

Inträde cirka 200 SEK. Länk: Den Gamle By

Botanisk Have

Efter besöket på Den Gamle By rundade jag anläggningen, och kom direkt in i den Botaniska trädgården. En vacker park, med stora stenpartianläggningar som hade varit intressanta att se under rätt säsong. Nu var det mest torra fröställningar och halvvissna blad. Men mitt mål var växthusen, för i dem är det alltid säsong! Första stoppet blev det trevliga caféet med fika till rimligt pris. Den inledande delen av växthusen var ärligt talat inte så imponerande, jämfört med till exempel Trädgårdsföreningen eller Botaniska i Göteborg. Men sedan kom det runda tropikhuset, och det var verkligen fint. Högt till tak med en trappa upp till en avsats, slingrande stigar i den frodiga växtligheten. Det bästa jag sett sedan The Eden Project i Cornwall, som är i en klass för sig. Jag var nöjd, och gratis inträde var det också.

Länk: Botanisk Have

Kvindemuseet

Ett kvinnomuseum hade jag aldrig tidigare besökt. Museet avhandlar bland annat genusproblematik och könen ur ett kulturhistoriskt perspektiv. Som feminist var det mesta känt för mig och jag fick inga omedelbara aha-upplevelser, men alla ni som inte räknar in er i denna grupp kanske åka dit och lära er ett och annat? Skämt åsido, en informativ utställning i ett fullkomligt underbart hus från 1867, i nationalromantisk stil.

Inträde 95 SEK. Länk: Kvindemuseet

Vikingamuseet

Vikingamuseet består av ett enda stort rum en trappa ner, vid Bispetorvet och domkyrkan. Museet är en filial till Moesgaard Museum, inser jag när jag köper biljett i automaten vid ingången. Poängen med det lilla museet är att här visas historien på plats. Århus nutida centrum ligger ovanpå resterna av den vikingatida staden Aros, och här visas utgrävningar och fynd exakt där de hittats.  Stolphål och väggarnas placering är målade på golvet, och här finns också en modell av det forna Aros.

Inträde cirka 45 SEK. Länk: Vikingemuseet

Ta trappan tusen år ner.

Musikhuset

Musikhuset ligger strax intill ARoS konstmuseum, och sägs vara Nordens största musikhus med sina sex salar, elva scener och 35.000 kvadratmeter. Här ges konserter av allt från världsstjärnor till danska jazztrior. Jag hade hittat en gratiskonsert på fredagskvällen klockan 19.30, en celloafton med elever från Det Jyske Musikkonservatorium, där sju elever spelade musik av Bach, Beethoven, Elgar och Dvorak. Jag tycker mycket om cello; det är dovt, känslosamt och ofta sorgset. Det var tydligt att de sju eleverna spelade i turordning efter sina studieår: styckena blev mer och mer avancerade, och alla utom en höll mycket hög klass.

Länk: Musikhuset

Rundtur i stan

Under mina rundturer i stan hann jag se det mesta av Århus centrala delar. Mitt hostel låg ett stenkast från Århus-ån, Bispetorvet, domkyrkan och Latinerkvarteren. En liten bit västerut låg Möllestien, en pittoresk kullerstensgata med låga hus, där stockrosor och rosor fortfarande kämpade på med sina sista blommor.

Nu hoppas jag att jag övertygat alla om Århus förträfflighet, och då har jag inte ens kommit till maten ännu! En fin och intressant stad på rimligt avstånd från de södra delarna av Sverige åtminstone, med tåg, buss eller bil.

Århus medeltida domkyrka

Århus teater, invigd 1900

Möllestien, gata med hus från 1700-tal och medeltida sträckning