Huvudsyftet med min lilla tågluff sommaren 2016 var att besöka Polen för första gången. Det var helt enkelt skamligt, att ha rest så pass mycket men ändå aldrig ha besökt Polen; ett så stort land, så kulturellt intressant och så gott som ett grannland till Sverige. Söderifrån, från Ungern och Budapest, rullade jag därför in på stationen i Kraków.

Staden gav ett positivt första intryck. Det var väl skyltat från tågstationen till Gamla stan; Stare Miasto, och det fanns en liten turistbyrå-kiosk där jag kunde hämta en karta. Hela Gamla stan var omgärdad av en grön parkremsa, och så gott som helt bilfri. Mitt vandrarhem Heynow Hostel låg osannolikt centralt; 10 meter från porten så var jag på torget Rynek Glówny, hjärtat i Krakow. Från min säng hörde jag trumpettrudelutten med abrupt slut, som spelas från tornet på Mariakyrkan varje hel timme dygnet om. Melodin heter Heynal Mariacki och spelas till minne av en trumpetare på 1200-talet, som blev nedskjuten under ett anfall av mongolerna. Här kan vi tala om att hålla liv i traditioner!

Kraków är vackert! De flesta byggnader är välhållna med en anslående arkitektur, men till och med det slitna är mycket vackert. Under min dag i staden besökte jag Sukiennice; saluhallen från renässansen, det kungliga Wawel-slottet, det judiska kvarteret Kazimierz och Botaniska trädgården. Aldrig tidigare har jag sett så många nunnor och män i prästkappor, som under mina promenader i staden. Religionen är i högsta grad levande i Polen, och i Kraków rådde påvefeber, då påven skulle komma på besök senare under sommaren.

Kraków är billigt och gott! Till och med på torget Rynek Glówny, det turisttätaste området av dem alla, så var priserna högst överkomliga. Här kunde man gotta sig med en rejäl frukost för 40 kronor, eller äta rustik mat och bakelser och dricka fruktiga paraplydrinkar för en billig peng. Jag föll speciellt för den lilla aptitretaren som sattes fram i väntan på maten; surdegsbröd med en liten bytta fläskflott med fläskbitar i att breda på brödet. En annan favorit var de små stånden där tanter sålde kringlor med salt på, en perfekt utflyktsmat.

Kraków är kulturellt! Ja, hela staden andas kultur och historia, men det finns en sprudlande levande kultur också. Gatumusikanterna till exempel, är av världsklass. Under mitt besök passade jag på att lyssna på en klassisk kammarkonsert i Petrus- och Pauluskyrkan, och sedan hade jag turen att pricka in en gatuteaterfestival. Även om det fanns språkliga barriärer, så var det väldigt underhållande. Dagens sista föreställning var en pantomimteater, ”The Lost Wheels of Time”; en surrealistisk blandning av Beatrix Potter, Frankensteins monster och Alice i Underlandet, som i den ljumna sommarnatten på det lilla torget Maly Rynek gav en helt magisk känsla.

Kraków var en rookie, som tog sig direkt in på topplistan över favoritstäder!

juli 2016

Mariakyrkan

Gatumusikanter

Maly Rynek

Rynek Glówny by night

The Lost Wheels of Time