Så mycket mer än en titt hinns inte med på en enda dag, men jag gillade det jag såg! Reykjavik är ingen stor huvudstad, men med cirka 122 000 invånare är det ingen liten stad heller. Färgglatt, naturnära, rustikt… En stad med attityd helt enkelt! Häng med på en rundtur:

Hallgrímskirkja

Kyrkan ritades av Islands statsarkitekt Guðjón Samúelsson 1937, bygget påbörjades 1945 och avslutades först 1986. Nästan lite Sagrada Familia-varning på den! Nu är den i alla fall en fulsnygg uppstickare i stadsbilden, som är svår att missa. Utanför står Leif Eriksson staty, vikingen som sägs vara den förste från Europa som landsteg i Nordamerika.

Harpa

Harpa är ett förhållandevis nybyggt konsert- och operahus i hamnområdet, invigt 2011. De tiotusentals glasprismorna glittrar i solen, så snart den behagar titta fram.

Stjórnarráðið

Detta hus byggdes faktiskt ursprungligen som ett fängelse på 1700-talet. Nu huserar Islands regering här, med statsminister Katrín Jakobsdóttir i spetsen. Hon var tidigare utbildnings-och kulturminister och har en magisterexamen i isländsk litteratur; sådant står högt i kurs på det kulturella Island som även är världens äldsta demokrati.

Höfði

Kan ni gissa vad det är för märkvärdigt med detta hus då? Jo, den 11-12 oktober 1986 hölls ett möte här, kallat the Reykjavik Summit, mellan Ronald Reagan och Michail Gorbatjov. Ett möte som anses ha varit avgörande för att avsluta det kalla kriget mellan de två stormakterna. Kanske läge att bjuda in nya stridstuppar?

Färgglada Reykjavik

Reykjavik är en fröjd för en hängiven hustittare! De främsta gå- och shoppinggatorna i stadens centrum är de parallella Laugavegur och Hverfisgata, samt Skólavörðustígur som sticker av i 45 graders vinkel upp mot Hallgrimskirkja. Närmre hamnen finns de allra äldsta delarna av staden, och den lilla insjön Tjörnin. Hela staden får färg av olika kulörer på husen, och många fantasifulla väggmålningar.


Hamnen och strandpromenaden

Det är så fantastiskt vackert med allt vatten som omringar Reykjavik, och så trevligt med den långa strandpromenaden där människor flanerar eller har picknick vid någon parkbänk. Här måste jag ansluta mig till Dumboms klarsynta iakttagelse , ur dikten ”Dumboms leverne” av Johan Henric Kellgren, 1790-tal (I original som floder över allt placerat).

På sina resor hon förnam,
hur väl försynens nåd reglerat,
som vatten över allt placerat
där stora städer stryka fram.

Isländsk fotboll

Det är svårt att hitta någon som är mer genuint ointresserad av fotboll, och sport över huvud taget, än jag. Ändå klappade till och med mitt hjärta lite extra för det isländska fotbollslandslaget, som tog sig till EM 2016 och VM 2018. Vilken otrolig prestation av Island med endast cirka 335 000 invånare, långa avstånd och ett inte allt för behagligt klimat.

Vi bodde någon kilometer öster om centrum, vid Laugardalur och ett stort frilufts- och sportområde. Där finns fotbollslagets hemmaarena Laugardalsvöllur i vacker omgivning. Respekt!