En botanisk trädgård väcker alltid mitt intresse, och när jag hörde talas om att det fanns en i Akureyri på norra Island dit jag skulle, så var det naturligtvis extra intressant. För att vara helt ärlig hade jag inga stora förväntningar, men jag tyckte att bara ambitionen att bygga upp en park och kalla den botanisk trädgård på dessa nordliga breddgrader var lovvärt nog. Jag gick dit redan första dagen i staden, och gjorde ett återbesök fyra dagar senare.

Jag blev verkligen imponerad! Okey, det fanns inga värmekrävande exotiska rariteter. och inte heller några välfyllda växthus dit besökare hade tillträde, men själva trädgården var så frodig, färgrik och vacker! Den stora planteringen av vallmo till exempel tog andan ur mig. Mängder av bergvallmo, tillsammans med engelsk, orientalisk och sibirisk vallmo…. jag har aldrig sett något liknande. Efter den torra sommaren i Sverige var det ljuvligt att vandra bland de kraftiga perennerna med sina klara färger.

Samlingen med den isländska floran och den nyaste delen av parken; ett stenparti med alpina växter från hela världen, var också mycket intressanta, och utsikten från den högt belägna parken var hänförande. Det engelska begreppet ”borrowed landscape”, alltså när det omkringliggande landskapet utgör en slags fortsättning på trädgården, innebar på flera ställen en magnifik vy över fjorden och bergen på andra sidan.

Det isländska namnet på parken är Lystigarður, och var det betyder kan vi ju ana: Lustgården. Parken öppnade 1912, men uppgraderades till botanisk trädgård 1957. Den är 3,6 hektar stor och har ett café mitt i parken: Café Björk, och på lördagen när vi var där var det barnteater på en av gräsmattorna. Ett självklart besöksmål om ni kommer till Akureyri, men i annat fall får ni njuta av några blombilder därifrån!

(Tyvärr, min namnresearch var inte hundraprocentig, men jag har försökt att sätta namn på växterna så långt jag kan)

Bergvallmo – Meconopsis betonicifolia

Alpstormhatt, riddarsporre och klematis

Tvillingtoffel- Calceolaria biflora

Papaver burseri; en alpin vallmo

Gulldyna – Azorella trifurcata

Islands nationalblomma Eyrarrós – Chamerion latifolium. Praktmjölke på svenska.

Primulaplantering

Alpmartorn- Eryngium alpinum

Lewisia i massor!

Pastellakleja

Spirstånds -Ligularia przewalskii tror jag…

Café Björk

Hemsida: Lystigarður Akureyri