När året närmar sig sitt slut är det dags för återblickar. Jag börjar med trädgårdsåret – hur var det?
2021 var ett år utan några extremer. En något sen vår, en sommar utan några överdrivna värmeböljor eller långliggande lågtryck, och en mild höst där nattfrosten kom ganska sent. Ett lagom-år.

Sniglar och tvestjärtar har hållit sig på mattan i år, men istället drabbades jag av angrepp av vita flygare/mjöllöss i växthus och uterum. Det var ett nytt problem för mig, och nästa år ska jag vara på hugget, hålla utkik och spruta med såplösning tidigt.

Flera av mina egensådda växter har blommat för första gången, en extra trevlig känsla! Jag har planterat en hel del nytt, och också tagit bort ett och annat som jag inte varit nöjd med. En prydnadsapel till exempel som drabbades av bladmögel varje år men bara blommade vart tredje, den blev ett utmanande såg- och grävprojekt för sonen. I hålet som uppstod planterades istället ett silverpäron – Pyrus salicifolia. Andra nytillskott bland buskar och träd är kvittenvide med rosa kissar (Salix chaenomeloides ’Mt Aso’), japanskt olvon (Viburnum plicatum ’Kilimanjaro’), den gulblommande magnolian ’Daphne’ och sist för i år: en dvärgkärrek (Quercus palustris ’Green dwarf’), efter att ha blivit förälskad i en kärrek under ett besök i en park i Tyskland.

En samling solhattar

Magnolian ’Daphne’ blommade redan i krukan

Vitlysing – Lysimachia clethroides, och någon flockel som tydligen bytt namn sedan jag köpte den (numera Ageratina altissima ’Chocolate’?)

Rabatterna äter sig sakta men säkert in i gräsmattan

försommar

Skördeåret

Skörden har överlag varit god, och kyl, frys och förråd är fyllda av sylt och inläggningar, grönkål och spetskål, majs och broccoli, bär, lök, purjo, potatis och rotsaker. Det var två grödor som misslyckades totalt 2021: sockerärtor och dill. Bondbönorna får täcka upp för ärtorna, och dillen räddades av de självsådda plantorna som dök upp i rabatterna!

Matchande aubergine ’Wenta’ och paprika ’Snacking purple’

Slutskörd på lotten 25 november – endast grönkålen står kvar

Trädgårdsinspiration

Jag trädgårdsturistade inte fullt lika flitigt detta år som under 2020, men en del blev det. I maj besökte jag Vargaslätten i Halland, en fantastisk trädgård. Jag åkte på några inspirerande trädgårdsvisningar hos medlemmar i Trädgårdsamatörerna, och deltog också på föreningens två växtmarknader. I juli besökte jag den exotiska trädgården i Eze på franska Rivieran, och i oktober var jag i parken Rosenhöhe i Darmstadt. 2021 innehöll också några riktigt fina upplevelser vad gäller vilda växter, som orkidéer på Kinnekulle, strandkål och kaprifol i Bohuslän och massor av spännande fjällväxter i nationalparkerna Stora Sjöfallet och Padjelanta.

Vargaslätten

Projekt under året

Hur gick det med de projekt jag planerade inför 2021? De här listade jag förra året i december:

 • Utökade rabatter på framsidan.
  Klart √ Den långa rabatten mot vägen breddades rejält, och två andra rundlar grävdes ut för magnolian och syrenhortensian.
 • Vatten i trädgården. Här föll jag på målsnöret i år (2020). Jag köpte en rejäl halv ektunna och en liten pumpanläggning, men hittade aldrig den rätta platsen att ha den på.
  Klart √ Jag är inte säker på att platsen är den absolut bästa, men tunnan hamnade vid huset på baksidan, och att näckrosen blommade redan första året gladde mig mycket.
 • Sätta rejäla trädringar runt fruktträden för att hålla undan gräset och för att plantera vårlökar i.
  Klart √  Fyra trädringar i cortenstål köptes från Rostikt, och monterades runt plommonträdet, äppelträdet och de två körsbärsbuskarna. Tre högre ringar för plantering sattes utmed staketet på gaveln.
 • Åtgärda hålet mot grannen, där hans oxbärshäck dött av svampsjukdom.
  Klart √  Seniorbolaget ställde upp igen och byggde en staketsnutt där häcken dött.

Full pott, det kan jag vara nöjd med!

Vattenporl i tunna

Trädringar i cortenstål

En bit staket

Sent på året hann jag faktiskt med ännu ett projekt som jag funderat på länge. De trettio år gamla betongplattorna runt huset lyftes bort och ersattes av en grusgång, kantad av granitsten. Det blev klart i oktober, och min utvärdering är inte helt klar ännu. En sak är säker, det blev SÅ mycket snyggare! Det knastrar hemtrevligt när jag går där, underlaget är stabilt och med markduk under gruset kommer ogräset inte att bli något problem. Jag har också testat att skotta snö på gången, och det fungerar fint med rätt vinkel på skyffeln. Men – det är slut med att springa barfota runt huset, och att ligga på bara knän och rensa rabatter.

Grusgång

Planer och projekt inför 2022

I nuläget ser jag ett ganska stort projekt först i pipeline för 2022: en portal på gräsmattan på husets framsida, som bryter av på snedden mot väster, med rabatter på båda sidor och klängväxter som slingrar sig upp. Nu gäller det bara att hitta en portal i rätt storlek, eller så får mina seniorsnickarboys komma hit och göra en special.

En del av de borttagna betongplattorna finns kvar, och dem ska jag lägga på den smala remsan mellan växthus, odlingslådor och häck, där inget utom feta maskrosor vill växa. Sedan behöver jag lägga om en del rabattkanter eller lägga nya, flytta runt växter och plantera nytt. Det må vara en liten trädgård, men det är ett projekt i ständig förändring!