– Besök i en helt vanlig engelsk stad –

Från att jag besökte England och London första gången som sjuttonåring till dess att jag kom tillbaka, så dröjde det över trettio år. Nu var jag tillbaka i England igen redan efter sex år, och inte bara till London, utan även för ett återbesök i Maidstone.

Maidstone är residensstad i grevskapet Kent; en ganska stor stad med 140 000 invånare, belägen cirka 5 mil sydöst om London.  Den är en helt vanlig engelsk stad med helt vanliga engelska invånare och helt vanliga engelska hus; en del vackra och en del mindre fina. Det finns inga uppseendeväckande sevärdheter inne i staden, inga souvenirbutiker och få internationella turister. Själva vanligheten blir till Maidstones fördel, människor är öppna och vänliga, och jag uppskattar det genuina och avsaknaden av turistanpassning.

Hur hittade jag till Maidstone, och vad fick mig att återvända? Svaret på första frågan är att dottern gjorde en termin som utbytesstudent i Maidstone hösten 2011, och då besökte jag henne där. Svaret på andra frågan är att jag ända sedan dess grämt mig över att jag varit på endast en timmes avstånd från de ikoniska trädgårdarna Sissinghurst och Great Dixter utan att jag då visste om det. Nu skulle denna blunder rättas till, och Maidstone bli utgångspunkten för trädgårdsbesöken.

Tåget från Victoria Station i London tar en timme, och sedan läser jag mig fram via karta till Grange Moor Hotel, där jag bokat boende i tre nätter. Ett fint litet rum med eget helkaklat badrum för 600 kronor natten, och jag köper även till frukost för de kommande mornarna. Efter en delikat middag på en mexikansk restaurang så väntar ett kärt återbesök på puben Ye Olde Thirsty Pig. Bara namnet! Lägg därtill en fantastisk atmosfär i ett korsvirkeshus från mitten av 1400-talet, där inte en vinkel är rät.

Jag blir varmt mottagen av både pubägaren och den lilla gruppen av ”regulars” (stamgäster), och berättar att jag är på återbesök ända från Sverige. Vi pratar om både ditt och datt, och pubägaren vill väldigt gärna ge mig några tips om vad jag ska se i Maidstone. Leeds Castle! Jo, där var jag vid mitt förra besök, och det var verkligen sevärt. Han grunnar febrilt på tips nummer två. Canterbury! Det är en stad 4,5 mil bort och lite otippad som näst bästa sevärdheten i Maidstone, men kanske besöker jag Canterbury en dag.

Maidstone-borna är med rätta stolta över Leeds Castle, beläget cirka en halvmil utanför staden. Det är ett vackert slott byggt 1119, som alltså firar 900 år snart. Genom historien har slottet haft ett antal prominenta ägare, bland annat den ökände Henrik Vlll och hans första fru Katarina av Aragonien, men efter att den sista ägarinnan Lady Baillie avled 1974 så förvaltas slottet av en stiftelse. I slottets vapen syns två svarta svanar, och sådana kan man se simma livs levande i vattnet kring slottet. Arten är från Australien, och svanarna sägs ursprungligen vara en gåva från Winston Churchill till lady Baillie, som var mycket förtjust i fåglar. Fortfarande finns det en hel fågelpark vid slottet, och även en mycket sevärd trädgårdspark.

Men akta er för labyrinten, att gå vilse i en fullt uppvuxen labyrint av tät idegran gav en klaustrofobisk känsla av oväntad magnitud!

https://www.leeds-castle.com

maj 2017 och oktober 2011

 

Leeds Castle

Den svarta svanen

Floden Medway rinner genom Maidstone

Fin stadsmiljö i Maidstone