Den 21 juni varje år hålls Fête de la Musique över hela Frankrike – ja, den verkar ha spridit sig även till andra länder i närheten. Festivalen instiftades 1982 av Frankrikes dåvarande kulturminister Jack Lang, som en hyllning till musiken och för att ge framförallt alla barn, ungdomar och amatörmusiker en chans att framträda för publik.

Det har blivit en succé! Varje by och stad har sina egna konserter, i storlek don efter person, och allt är gratis och välbesökt. Den allra största konserten med Frankrikes främsta artister sänds också på tv, och hålls naturligtvis oftast i Paris. De två senaste åren är det dock Nice som stått värd, och hela torget Place Massena förvandlas till en konsertarena.

I Mougins, där jag befinner mig, slår man på stort och erbjuder musik på tre olika platser. I den nybyggda konsertsalen Scène 55, i den nyare stadsdelen Mougins-le-Haut och uppe i Gamla stan. Det sistnämnda är på gångavstånd från huset, och efter att alla svenska midsommartraditioner är avklarade passar det bra med lite underhållning; kvällens avslutande band All Groove. Elva personer på scen: tre kvinnor med otroligt tryck i rösten, och åtta musiker, och de spelar soul och funk från tidigare årtionden.

Musiken drar mycket folk i alla åldrar och många passar på att dansa lite. En del tidigare år har jag sett Mougins omåttligt populäre borgmästare Richard Galy stuffa runt med några av valdistriktets damer, men i år syns han inte till. Vid sista valet 2014 fick han 84 % av rösterna!

Min kväll avslutas med lite tv-konsert från Nice med Frankrikes största artister som är riktigt bra, men som oftast inte når ända till Sveriges hitlistor. En riktig fest i musikens tecken!

Från 2011

Från 2015