I en stad av Beijings dignitet finns ett antal ställen som poppar upp på alla turistwebbsidor och i all information, historiska platser och sevärdheter som man känner att man ”bör se”. Det här är vad jag valde att besöka:

Himmelska fridens torg

Himmelska fridens torg är ett gigantiskt torg som har fått sitt namn efter Himmelska fridens port i norra änden, porten som är ingång till kejsarstaden och förbjudna staden. Här ligger också Kinas parlament och Maos mausoleum. Finns där någon himmelsk frid? Knappast. Förutom de iskalla februarivindarna, den hetsiga trafiken, alla bistra soldater och den rigorösa säkerhetskontrollen för att komma in på torget, så vilar minnet av protesterna och massakern 1989 som en tung grå filt över torget, en massaker där tusentals unga kineser miste livet. 

Himmelens Tempel

Himmelens tempel ligger cirka tre kilometer söder om Förbjudna staden, och är ett stort parkområde med flera byggnader. Templen började byggas år 1420 av en Ming-kejsare som behövde ett ställe där han kunde administrera sitt himmelska ämbete, och här utfördes främst ceremonier för att försäkra sig om bra väder och goda skördar.

Huvudtemplet är en rund byggnad med en höjd på 38 meter och en diameter på 36 meter, sammanfogad utan en enda spik! Fyra inre pelare, tolv mittenpelare och tolv yttre pelare representerar de fyra årstiderna, de tolv månaderna och de (enligt kinesisk tradition) tolv timmarna. Jag passade såklart på att be om en god skörd för egen del.

Nästa tempel liknar det föregående men är mindre. Templet är omgivet av en mur, eko-muren. Murens omkrets är runt 200 meter och ger perfekt akustik sägs det, men det var inte möjligt att testa i nyårshelgens folkmassor.

Det tredje ”templet” är en öppen platå byggd i marmor. I mitten finns en rund marmorskiva där kejsaren förrättade bön och olika riter, och där resonansen från omgivande murar stärkte hans stämma. På nyårsdagen köade kineserna för att stå på marmorskivan och be en bön åt alla fyra väderstreck.

Det finns två varianter av inträde; ett endast till parken, och ett som ger fullt tillträde till tempelområdena. Jag köpte det senare: 28 RMB (40 SEK)

Sommarpalatset

Att denna plats heter Sommarpalatset i ental är missvisande. Sommarpalatset består en yta på 2,9 kvadratkilometer där Kummingsjön upptar 1,1 kvadratkilometer, och resterande yta är fylld av ett stort antal tempel, portar, paviljonger och andra byggnadsverk.

Området bebyggdes redan under Jindynastin runt år 1200 och utvecklades runt 1750 till en lyxig park med namnet Den Klart Porlande Trädgården. 1888 gjorde änkekejsarinnan Cixi den till sitt sommarresidens och döpte om parken till Hälsans och Harmonins Trädgård. Den mest iögonfallande byggnaden är kanske den åttkantiga Pagoden för Buddhistisk Dygd. Intressant var också Suzhou Marknadsgata, en 300 meter lång gata på båda sidor om ett vattendrag, med små vackra hus. Gatan byggdes ursprungligen för att kejsaren och kejsarinnan skulle få gå runt och leka ”vanligt folk”.

Trots att jag gick länge och väl så såg jag bara en liten del av området, det var väldigt mycket folk och också rejäla höjdskillnader. Sommarpalatset ligger en bra bit från centrum, och för att komma dit tar man tunnelbanans linje 4 och går av vid stationen Beigongmen. Inträde 50 RMB (70 SEK).

Beijing zoo

Utmed tunnelbanelinje 4 finns en station vid Beijing Zoo. Djurparker är vanligtvis inget som lockar mig, men här gjorde jag ett undantag. Jag var på plats, jag hade tid och jag ville se jättepandor en gång i mitt liv. Djuret som enligt min mening leder gullighetsligan bland vuxna djur stort (kanske med koalan på andra plats?) och som är en ikonisk symbol för världsnaturfonden. Ett djur som glädjande nog gått från statusen hotad till sårbar, och som ökat från cirka tusen på 70-talet till cirka tvåtusen idag. Faran är alltså långt ifrån över, men den är inte akut hotad.

Ja, de var verkligen otroligt gulliga där de satt, slappade och smaskade bambu så det stod härliga till. Är det rätt att ha dem i fångenskap på djurpark? Säkert vore det bästa om de fick vara i frihet, men de hade fina och ganska stora utrymmen och de har lyckats att föröka sig här, så pandorna på Beijing zoo kan ses som en del i ett bevarandeprojekt samtidigt som de arbetar som en slags PR-konsulter för sin art.

Jag besökte bara Pandahuset, strax innanför entrén på Beijing Zoo, och inte resten av parken. Jag har läst en hel del negativa recensioner om resten vad gäller djurens ytor, men som sagt; jag såg bara pandornas del och den var ok. Inträde till Beijing Zoo exklusive pandahuset kostar 10 RMB (14 SEK), och inklusive pandorna 14 RMB (20 SEK).

Förbjudna staden  och Jingshanparken

Förbjudna staden då? En av Beijings främsta sevärdheter? Det visade sig att eftersom det var nyårshelg och alla kineser hade semester, så var biljetterna slutsålda i över en vecka framåt. Så… ingen Förbjuden Stad för mig. Jag är faktiskt inte så upprörd över det. Min stora skräck var att inte komma iväg till muren på grund av nyårsfirandet, men det gjorde jag, och min tempeldos fick jag uppfylld med råge vid Himmelens tempel och Sommarpalatset.

Jag fick tipset att gå in i Jingshanparken norr om Förbjudna staden istället, för att se allt ovanifrån och få en bild av områdets storlek. Det blev mitt sista stopp under sista dagen, en rask trappvandring upp på kullen för att hinna se före solens nedgång. Inträde i Jingshanparken 2 RMB (3 SEK).