På en liten tvärgata till den stora shopping- och gågatan Wangfujing i centrala Beijing finns all kinesisk gatumat som du kan tänka dig, plus ett och annat som du inte kunnat tänka dig! Gatan skulle nästan kunna misstas för en turistfälla, om det inte vore så att nittionio procent av besökarna faktiskt är kineser. Kanske kinesiska turister, men utbudet är i alla fall inget som tagits fram för att chocka västerlänningar.

Gatan var lika proppfull av folk som vid Jul på Liseberg en lördag i advent. Det var bara att följa med flödet av människor på den några hundra meter långa gatstumpen mellan de två pampiga portarna, och tränga sig fram till matstånden när man ville titta närmre. Häng med på en tur, men känsliga tittare varnas!

Någon som kände det vattnas i munnen? I ärlighetens namn ska sägas att jag såg inte en enda person som åt skorpion eller något annat krispigt med sex eller flera ben. Kineserna fotade också, och föredrog sedan kycklingspett eller andra, i mina ögon fullt normala rätter. Kanske är skorpionerna och ormarna en mer provinsiell föda?

Jag kom otaktiskt nog direkt från en restaurang, och var inte hungrig nog att beställa mer mat. Först när det dök upp några stånd med gotter kände jag suget komma, för den extra efterrättsmagen är alltid redo. Gigantiska pannkaksrullar med frukt och mjukglass? Kanderad frukt med fara för plomberna? Jag provade något som liknade en glasspinne, och som jag sett flera kineser äta. Tänk er en stång ljummet sushiris smaksatt med blåbärssylt, och doppat i socker. Inte dumt alls, men väldigt mättande!