Jag vet att det tar väldigt lång tid att förstå ett land och dess människor på djupet, men samtidigt är jag aldrig mer observant än de allra första dagarna i ett land, när allt är nytt och annorlunda. Jag samlar intryck med nyfikenhet och en positiv grundinställning, som ett vårrusigt bi i en blomsteräng! Här kommer några högst personliga iakttagelser:

Mobilen

Mobilen är ju allestädes närvarande här i Sverige också, men jag tror minsann att jag mötte våra övermän i Beijing. Alla, från skolbarn till gamlingar, hade en mobiltelefon i handen! Det scrollades flitigt uppåt och nedåt på skärmen, och så fotograferades det naturligtvis.

På tal om fotografering – när jag stod i folkmassan innanför portarna till sommarpalatset kände jag hur någon ryckte mig lite i jackärmen. Det var en dam i min egen ålder, som med gester visade att hon ville ta ett foto tillsammans med mig. Sagt och gjort, vi krokade arm och jag smilade upp mig efter bästa förmåga, och hennes man fotograferade oss. Jag kände mig hedrad över att hamna som exotiskt inslag i ett kinesiskt familjealbum!

Familjen

Det var nyårshelg i Kina, nästan alla var lediga och många turistade i Beijing. Vad som slog mig var hur generationerna umgicks tillsammans. Det var gamla kvinnor arm i arm med en dotter, det var mor- och farföräldrar med barnbarn, men framförallt var det alla tre generationerna tillsammans. Och så mycket skratt! Det tyckte jag mycket om.

Barnen

Det är ingen tvekan om att barnen står i centrum i Kina, såväl flickor som pojkar. De var uppklädda, flitigt fotograferade, glada och väldigt skötsamma. Det enda utbrott jag såg var en liten knatte som sparkade sin morfar på benet när han inte fick gå åt det håll han själv ville, men morfar tog det med jämnmod.

Däremot var det verkligen ovant att se barn i koppel. Av alla tusen barn i Beijing såg jag detta fenomen endast tre gånger, så förmodligen var det en säkerhetsåtgärd för de mest rymningsbenägna. I min barndom användes ibland sele på barn upp till två-tre år, men killen på bilden nedan är ju kanske runt fem år, där han lufsar lite motvilligt bakom mamma. Flickan på samma bild äter korv på pinne, populär snabbmat i Beijing.

Mammor kan också ha roliga mössor!

Fordon

Det rullar massor av småfordon i Beijing; flakmoppar, trehjulingar, skotrar och elcyklar. En hel familj får plats på samma motorcykel, med barnen i tryggt förvar mellan pappa och mamma. En fiffig anordning i den bistra kylan var moppetäcket på nedre bilden. En av flikarna viks upp över bröstet, och så sticker man händerna i de stora ”vantarna” och håller styret med dem.

Kalligrafi

Aldrig tidigare har jag sett en så stor avdelning för skönskrift i en bokhandel. Mannen på bilden valde bland penslar och bläck, och provskrev på läskpappret i förgrunden. Vilken elegans han förde penseln med! Teoriböckerna om kalligrafi fyllde tre bokhyllor, de praktiska handledningarna mångdubbelt fler.