Idag, den 8 mars, är det den internationella kvinnodagen. En dag av långt större dignitet än de andra högtiderna som passerat under veckan: fettisdagen och fössta tossdan i mass (den småländska nationaldagen). Internationella kvinnodagen instiftades runt 1910, och den är till och med nationell helgdag i Ryssland och många andra östländer, i några afrikanska länder, i Vietnam, Kambodja och Laos, något som naturligtvis inte borgar för en ökad jämställdhet. På många håll har dagen reducerats till en dag att fira kvinnan med en bukett rosor, likt på mors dag eller alla hjärtans dag. 8 mars är inte en dag att fira med blombuketter, men väl en dag för eftertanke.

Jag reflekterar alltid över människors villkor i de länder jag besöker, och kvinnornas framförallt. Även om vi har våra problem här i Sverige och läget är långt ifrån perfekt, så är vi priviligierade jämfört med i många andra länder. Kvinnor världen över drar ett tungt lass med arbete, hem och barn, ofta utan rimlig ersättning och möjlighet till självbestämmande. Jag har pratat med unga kvinnor med stora drömmar som är pressade att gifta sig, och då tvingas välja mellan arbete och barn eftersom bådadera är en omöjlighet. Och så har vi de som är ännu värre drabbade, barnbrudar och kvinnor i krigszoner som lever under våld och övergrepp.

Jag är feminist. Nej, jag hatar inte män, och jag vill varken ha revolution eller ett könlöst samhälle, det där är skräckpropaganda från alla rädda feministhatare. Jag tror på kvinnors och mäns lika rättigheter, skyldigheter, möjligheter och ansvar. Jag tror att ett mer jämställt samhälle är till både kvinnors och mäns fördel. Jag tycker att det är sorgligt att unga kvinnor opererar in plastkuddar i brösten, även om det är deras eget val. Jag tycker att det är sorgligt att kvinnor går i heltäckande svarta skynken medans deras män bär jeans, t-shirt och basebollkeps, även om det är deras eget val. Allt detta är i grunden ett uttryck för viljan att kontrollera kvinnor och reducera dem till en kropp.

Idag på internationella kvinnodagen så visar jag några av mina foton på kvinnor och flickor från olika länder, och jag hoppas på en ökad jämställdhet för dem och oss alla!

Kina

Kirgizistan

Japan

Mongoliet

Georgien

Kina

Mongoliet

Kirgizistan

Japan