Ja, jag är ofta entusiastisk och slösaktig med superlativerna, men Ecuadors huvudstad är verkligen en fantastisk stad!  Mitt första möte med Sydamerika; salsamusik i taxiradion, färger, skönhet, brus och oreda.  Quito ligger på 2850 meter över havet omringad av delvis aktiva vulkaner; i en ”vulkan-aveny” som en guide uttryckte det, vilket skapar ett mycket fördelaktigt mikroklimat. Stadens historia går tillbaka ända till det första årtusendet, men när spanjorerna kom brände inkafolkets ledare ner staden till grunden, och kolonisatörerna grundade en ny stad på samma plats. Quito är nu sydamerikas bäst bevarade exempel på spansk kolonialstil.

Centro Historico

Quitos gamla stad blev ett av de första världsarven att hamna på Unescos lista, redan 1978. Det är lätt att förstå varför. Ett i stort sett intakt centrum, med vackra hus från sent 1500-tal till tidigt 1900-tal. I den ena ändan av Calle Venezuela, den genomgående gatan, finns den imposanta katedralen: Basilika del Voto Nacional, och i den andra ändan berget El Panecillo med sin Jungfru Maria-staty. Inte den vanliga blygsamma varianten utan en bevingad aluminium-madonna från 1976 som trampar på en orm, i stil med Sankt Göran.

Plaza Grande

Torget, även kallat Plaza de la Independencia, är ett slags hjärta i Quitos historiska centrum, omgivet av presidentpalatset, kommunhuset, katedral och palats. Vid mitt besök en vacker och rofylld plats, under den senaste veckans upplopp epicentrum för kravallerna.

La Ronda

La Ronda är en lugn och stillsam gata, fylld av hantverksbutiker med subventionerad hyra. Under min guidade stadsvandring besökte jag en chokladbutik, där vi fick en genomgång av kakaobönans förträfflighet och egenskaper och tillfälle till provsmakning. Jag köpte tre exklusiva chokladkakor, som jag sedan fick svettas för under hundinspektionen av livsmedel vid ankomst till Galapagos. Jo, vi klarade oss, både chokladkakorna och jag.

San Francisco-kyrkan

En mäktig kyrka från 1500-talet, med överdådig inredning, skapad av de första spanska conquistadorerna som en katolsk maktdemonstration.

Mercado Central

Marknader och saluhallar är roligt! Här i utkanten av Centro Historico slutade min guidade stadsvandring, lagom till lunch: jag köpte en ceviche av typ fisksoppa, med topping av popcorn. Efter lunchen kollade jag in ett event; en matlagningstävling med en entusiastisk konferencier, och vid tävlingens slut blev det salsamusik och svänga på rumpan, där även den äldsta damen på säkert 80 år satte käppen under armen och stuffade ut på dansgolvet. Någon såg mina längtande blickar och vinkade in mig, och jag hängde på!

Museo de la Ciudad

Jag tog också en sväng in på stadsmuseet i Quito, inträde tre dollar. Ett småtrevligt museum, vars helhetsintryck drogs ner av det faktum att bara cirka tjugo procent av utställningarna var skyltad på engelska, men höjdes för att själva muséet är Quitos äldsta hus, ursprungligen ett sjukhus byggt 1565.

Basilica del Voto Nacional

Katedralen är byggd i nygotisk stil, och har jämförts med Notre-Dame de Paris. Franska arkitekter var mycket riktigt inblandade i byggandet, som slutfördes 1909 men som enligt legenden aldrig ska bli riktigt klart. Det kostar två dollar att ta hissen upp i de 115 meter höga tornen, där man kan gå utmed nocken och titta på utsikten. Jag skippade bara den sista rangliga järntrappan upp i den absoluta toppen. Good enough! En rolig detalj är att gargoylerna, trots det franska inflytandet, föreställer inhemska djur som till exempel iguanor och sköldpaddor.

La Mariscal

La Mariscal är ett lite nyare område norr om Quitos historiska centrum, med en del riktigt färgglada kvarter. Här ligger bland annat Plaza Foch, som anses vara Quitos party- och restaurangcentrum.  Jag bodde på Hostel El Patio nära Plaza Foch, valt för att det var nära gångavstånd till uppsamlingsplatsen för min bokade ridtur. Det var ett mycket bra vandrarhem, med toppservice i receptionen. Jag stördes inte av partylivet i området – jag hade större problem med en fågel som började joddla vid solens uppgång – men restaurangerna uppskattades!

TelefériQo

Att ta linbanan upp på den närliggande vulkanen Pichincha är ett måste! Linbanan byggdes 2005, och en tur och retur-biljett kostar 8,5 dollar. Där uppe väntar en fantastisk utsikt över staden med vulkaner i flera väderstreck, promenadvägar, vandringar och en första känning av höjder på 4000 meter över havet.