2017 är till ända, och det är dags att summera årets upplevelser. Det har varit ännu ett fantastiskt reseår! Jag har besökt två nya länder, vid en ridresa till Kirgizistan och en weekend i Tel Aviv i Israel. Jag har gjort två återbesök, till England och till Korsika, och under dessa resor har jag kunnat bocka av länge närda drömmar; om att besöka Chelsea Flower Show och några av Englands främsta trädgårdar, och så den mer utmanande drömmen om att vandra GR20. Till dessa upplevelser kan också läggas ett återfall; att åka Tjejvasan för andra gången, fast jag var så säker på att det räckte med en gång!
Lite teman och reflektioner från året som gått:

Bokstaven K

2017 var året med resmål på K: Grevskapet Kent, Kirgizistan och Korsika. Är detta ett koncept att arbeta vidare efter? Grönland, Georgien och Granada? Madagaskar, Marocko och Myanmar? Nej, det får nog gå till historien som ett slumpmässigt sammanträffande, för jag hinner ändå inte igenom alla 28 bokstäver. På slutet slant det in en joker i leken: Tel Aviv, och det får sätta nästa tema på T.

Tel Aviv

Topp

Detta år har varit toppen, och jag på den. 3 779 meter över havet till häst i Kirgizistan, och 2 607 meter över havet till fots på Korsika. Det är något visst med toppar. Luften är hög och klar, växtligheten är annorlunda, utsikten tar andan ur en… och så gör även ansträngningen att ta sig dit.

Dungumoropasset, Kirgizistan: 3779 möh

Pointe des Éboulis, Korsika: 2607 möh

Tält

Under året har jag sovit i tält hela sexton nätter; sju i Kirgizistan och nio på Korsika, vilket torde vara årsrekord under min livstid. Jag gillar att sova i tält; det är något enkelt och tilltalande med mobilt boende, och så är det som att leka koja som vuxen. Att jag frös lite är glömt och förlåtet!

Tältning i Kirgizistan

Tältning vid Tighjettu, Korsika

Trädgård

Jag har fått mycket trädgårdsinspiration under 2017. Säsongen påbörjades i maj med en fantastisk resa till England, med fokus på växter och trädgårdar. I augusti gjorde jag ett besök på Stora Trädgårdsfesten på Sofiero, där jag fick se Monty Don i egen hög person. Jag har även gjort en stor investering hemmavid; ett växthus som vi monterade själva med viss möda och stor tillfredsställelse.

Great Dixter

Monty Don och Gunnel Carlsson på Sofiero

Träning

Jag har ägnat mig åt intervallträning. Det vill säga, under långa intervall har jag tränat minimalt, och sedan har jag knockat mig själv med en rejäl utmaning. Tre mil på skidor under Tjejvasan, och en vandring på 99 kilometer och 8000 höjdmeter på Korsika, sedan tillbaka i viloläge. 2017 var året då jag lärde mig att när det känns som att krafterna är slut, så har jag ytterligare två tredjedelar kvar att ge!

… och nu kommer 2018

Nu är det nya friska tag inför ett nytt år, och första resan går till Vilnius i Litauen. Till sommaren planeras en familjeresa till Island, och en ridresa till Georgien. Den sistnämnda presenterades på ett oemotståndligt sätt: ”Detta är resan för dig som gillar äventyr och är beredd att avstå vardaglig lyx”. Georgien, här kommer jag!