Tel Aviv är en spännande matstad, som lever upp till sitt rykte. Ja, det var ett högt prisläge, och restaurangerna hade inte slagit knut på sig själva med några trendiga inredningar, men det serverades fräsch och välsmakande mat utan några konstigheter. Nja, kanske något lite ovanligt! Här är mina matupplevelser från Tel Aviv:

Orna & Ella

Tel Aviv har blivit något av den veganska matens huvudstad. Det finns flera orsaker till detta. Här finns många unga, studenter, konstnärer, men framförallt så finns det en mattradition som till stora delar är vegansk; hummus, falafel, ett stort utbud av färska grönsaker året om. Orna & Ella är inte en helvegetarisk restaurang, men de köttfria rätterna dominerar stort på menyn. Här åt jag bollar av azukibönor och röd quinoa, med tomatchutney, cashewgrädde, rödkål- och papayasallad och morotsråris. En perfekt mix av kryddigt, milt och sötsurt.  (33 Shenkin Street)

 

Tzfon Abraxas

Den här restaurangen är både trendig och speciell, och drivs av en ung innovativ israelisk kock; Eyal Shani. De hade tio matplatser vid den hästskoformade baren, och jag blev placerad på en av dem. Att sitta i baren är en trevlig lösning för en soloätare, för man blir en del av en slags gemenskap, och dessutom hade jag perfekt utsikt över det öppna köket. Där dansade den unga personalen runt, gjorde high-five, hackade och flamberade. Tzfon Abraxas gimmick är att servera maten direkt på bordsduken av papper. Medan jag väntade på maten skar servitrisen upp den vackra tomaten som jag trodde var bordsdekoration: Chop, chop och så lite olja och flingsalt och aptitretaren var klar! Sedan fick jag in ett helt ugnsbakat blomkålshuvud, lite sötpotatis och ett gäng bläckfiskringar som ändå fick vila i sin tomatsås på en tallrik. Allt med enkla, rena smaker och perfekt tillagat, inramat av en extraordinär upplevelse. (40 Lilienblum Street)

Barbunia

Jag traskade ganska långt norrut i staden för att hitta den här restaurangen, som skulle vara en bra fiskrestaurang. Först blev jag lite besviken. Lokalen och uteserveringen utmed gatan hade lägre mysfaktor än en bedagad Rasta-krog utmed E4:an, men lunchtimmen var för länge sedan slagen och jag var hungrig, så jag beställde. Fisken var perfekt stekt, och åtföljdes av massor av små sallader och röror. Delikat! (192 Ben Yehuda Street)

Café Benedict

Café Benedicts koncept är ”Frukost 24 timmar om dygnet”, och deras paradrätt är Ägg Benedict, en klassisk brunchrätt med pocherat ägg, bacon och hollandaisesås. Här åt jag alltså frukost klockan 21.00, för första gången i mitt liv! Jag lyxade till det med en Benedict Royal, där baconet var utbytt mot lax, och ett glas vitt vin till min sena frukost. (29 Rothschild Boulevard)


Dr Shakshuka

En shakshuka är en klassisk rätt bestående av en mustig kryddig tomatröra, vari man knäcker ägg som får koka hela i tomatsåsen. Ett bra ställe att testa denna rätt är hos Dr. Shakshuka himself, i en pittoresk restaurang nära klocktornet i Jaffa. Här har de också lagt ner en hel del energi på att dekorera lokalen. I taket hänger massor av kittlar och kastruller, och på väggarna hänger doktorns familjebilder, kort på celebra besökare och utmärkelser. Shakshukan serverades med bröd, sallader, röror och lemonad. (3 Beit Eshel Street, Jaffa)

Glassbarer

I en stad med sommarvärme tolv månader om året så frodas tillgången på glassbarer och juicebarer. Jag åt en läskande glassbägare hos Anita; la Mamma del Gelato, en kedja som jag såg på några olika ställen i staden. Jag testade också frozen yoghurt hos en annan glassbar. Valen blev mig nästan övermäktiga. Jag skulle välja storlek, bägare eller strut, vilken sorts yoghurt (vegansk, mjölkbaserad), vilken smak, vilka frukter att dekorera med och vilken topping, allt rabblat snabbt på bruten engelska. Slutresultatet blev dock utsökt!