…och ännu mera snö!

I början av februari kände jag oron krypa i mig. Den snö som fallit hade redan smält bort, och jag hade bara hunnit åka längdskidor en enda helg. Skulle det inte bli mer än så här? Jag bokade ett av de sista boendena som fanns kvar i Sälen över påsk, för att försäkra mig om att få fler tillfällen att åka.

Nu vet vi hur det gick i väderlotteriet. Det kom mera snö, mycket mera snö, och jag hann åka skidor sex helger i rad här nere i Västergötland, vilket är ett ovanligt gott utfall. Påsken närmade sig, snödrivorna låg fortfarande höga utanför mitt hus och det var inte utan att jag längtade efter vårvärme, snarare än ännu mera snö. Men påsk i Sälen blev det, och några fantastiska skidturer!

Skidor

Jag har övergett utförsåkningen och håller mig numera till längdåkning, och detta finns det goda möjligheter till i Sälen. Vi åkte bland annat Kalven runt och Myrflodammen runt, turer på lite över milen, i strålande sol och i fantastiska spår. Om man är långsam som jag, och ändå behäftad med en viss tävlingsinstinkt, så får man helt enkelt svälja att väderbitna pensionärer glider förbi, sprättande med stavarna som duracellkaniner. Jag kämpar på i min egen takt, och får med den rätta utförslutningen ibland in något som kan liknas vid ett flow. Rolig, nyttig och härlig motion!

Horrmundgården

Horrmundgården är ett vandrarhem en dryg mil norr om Sälens by, ett bra och prisvärt alternativ för den som inte nödvändigtvis måste ha gångavstånd till skidbackarna. Boendet drivs sedan förra hösten av ett par från Island, och huset är en gammal affär med rustika trägolv, spröjsade fönster, trevliga rum, rymliga gemensamma lokaler och ett välutrustat kök. Som sagt, en bit från skidanläggningarnas after ski och hålligång, men jag är knappast något party animal på skidresa, utan mer som Stig-Helmer i Sällskapsresan, som stupar i säng med pjäxorna på! På påskaftonens kväll vankades det dock underhållning på vandrarhemmet; vandrarhemföreståndarens tillika isländske bror sjöng och spelade gitarr, och gav sig utan fruktan i kast med allt från Bob Dylan och Elton John till Creedence Clearwater Revival och Iron Maiden.

Electric Banana Band

Stig-Helmer ja… på påskafton uppträdde faktiskt Lasse Åbergs andra alter ego: Trazan, tillsammans med Banarne (Klasse Möllberg), Janne Schaffer och deras Electric Banana Band på Sälentorget. Jag tillhör generationen som såg Trazan och Banarne på TV på 70-talet, och allt sedan dess har de haft en plats i den svenska folksjälen. Lasse Åberg fyller snart 78 år! Jag hoppas och tror att han spelar för att det är kul, och inte för att dryga ut pensionen… De såg ut att ha roligt, och så hade även publiken, då de levererade ett pärlband av hits där alla kunde sjunga med!