Vilken sommarvärme det blev i augusti! Samtidigt smög sig känslan på att det skulle vara över vilken dag som helst. Helgens väderleksprognos såg perfekt ut, och jag lanserade idén om en kajaktur på havet. Båda mina barn nappade med kort varsel!

En googling på ”Kajak västkusten” ledde mig till företaget Kajaktiv Tjörn, på vars hemsida jag kunde boka tre singelkajaker. Kajaktiv ja, vitsig ordlek i skrift, men jag grubblar fortfarande på hur det uttalas. Kvällen före blev jag varse att kappseglingen Tjörn Runt skulle gå av stapeln samma dag som vår kajaktur, vilket gjorde mig lite nervös. Jag såg framför mig hur jag skulle hamna mitt i en svärm av segelbåtar med vind i seglen och vinstpokal i sikte!

Vi åkte över Göteborg, norrut till Stenungsund och när vi passerade Tjörnbron fick vi se den vackra vyn av sundet fyllt med segelbåtar. Vårt mål var orten Bleket i södra änden av Tjörn, dit vi anlände klockan 10.00. Personalen på Kajaktiv försäkrade att med så lite vind som det var den här dagen, så skulle den första segelbåten i kappseglingen passera först framåt klockan 16.00. De delade ut kajaker, paddlar, flytvästar och kapell; de käcka vippkjolarna som sedan spänns fast runt sittbrunnen och håller en torr, och vi fick en bra genomgång och en inplastad karta. Ingen av oss tre är rutinerad, men alla hade paddlat flera gånger förut.

Vilken dag det blev! Vi undvek farlederna med motorbåtar och svallvågor i möjligaste mån, och paddlade istället inomskärs utmed kusten norrut. Det är en fantastisk känsla att glida fram så nära vattenytan, ibland på helt spegelblank yta och med god sikt mot havsbotten, ibland i smala passager mellan klipporna av bohusgranit. Det var lite lurigt att läsa kartan, utan vägskyltar och namnskyltar är alla kobbar grå, men genom att följa strandlinjen något så när, så virrade vi inte bort oss. När vi paddlat cirka en och en halv timme letade vi upp en liten sandstrand där det var förhållandevis lätt att gå iland, och gick upp på en klippa för att äta matsäck och ta siesta. Sedan blev det havsbad i den långgrunda viken, innan vi vände tillbaka till Bleket. Med så undersköna omgivningar och riktigt bra utrustning så lovar jag att det inte är sista gången jag hyr kajak där! Länk: Kajaktiv Tjörn

Perfekt dag för den nya ”flugan” SUP, nästan vindstilla som det var

Kajaktivs lokaler

På hemvägen tog vi en kort avstickare ner till Skärhamn. Där ligger Nordiska Akvarellmuseet som jag besökt flera gånger tidigare, men denna gång var vi bara ute efter kroppslig spis, saltstänkta och lite rödmosiga efter en dag på havet. Strax intill museet ligger restaurangen Le Bistrot Port Sud, med uteservering utmed vattnet, och där beställde jag en Moules frites; musslor och pommes frites. Det är en slags nationalrätt i Bryssel och Belgien, men för mig personligen är den mest förknippad med mina restaurangbesök på franska Rivieran. Så med musslor, pommes frites, ett glas vitt vin tillsammans med strålande sol och medelhavstemperatur – simsalabim, så infann sig sommarens första riktiga utomlandskänsla! Sammantaget så aspirerar denna dagen på titeln ”Sommarens Bästa Dag”.