Grimeton Radiostation är ett av Sveriges femton världsarv på Unescos lista, och när jag ändå var i Halland tänkte jag passa på att besöka den. Världsarv, check. Inte för att jag är en inbiten listbitare, vilket jag i och för sig är, utan för att det är någon slags kvalitetsgaranti att hamna på den listan. Motiveringen löd:

Varbergs Radiostation i Grimeton är ett unikt och enastående monument som representerar utvecklingsprocessen inom kommunikationsteknologin under perioden efter andra världskriget.

Varbergs Radiostation är ett exceptionellt välbevarat exempel på telekommunikationscentrum som representerar de tekniska landvinningarna vid början av 1920-talet samtidigt som det dokumenterar den fortsatta utvecklingen under tre årtionden.

Anläggningen består idag av själva radiostationen, en utställningslokal, ett besökscentrum med en cafeteria och en liten butik, samt en en lekplats och en hinderbana för barn. Vi började med utställningen där bakgrunden till radiostationen gavs. Den invigdes 1925, främst för trådlös kommunikation över Atlanten, för handelsförbindelser och kontakter med utvandrade svenskar i Amerika. I utställningslokalen kunde vi pröva på att knappa in vårt eget morse-meddelande.

I själva radiostationen fanns all teknisk utrustning kvar. Grimeton fick sin världsarvsstatus 2004 för att den har är en komplett miljö och den enda kvarvarande och fullt fungerande långvågssändaren i världen. Idag används stationen dock främst till kortvågssändning.

Det är en fascinerande historia; denna byggnad med sina stora manicker är ju själva föregångaren till min mobiltelefon, med vilken jag kan ringa världen över! Ändå gnager det lite att jag inte fattar hur det fungerar. Radiovågorna rullar in med olika frekvens, som vågor på en strand stod det. Men varför kolliderar inte vågorna när de kommer från olika sändare? Med lite större teknisk förståelse hade jag nog haft en större behållning, Mitt betyg är att Grimetons Radiostation absolut är värt ett besök om man är i trakten, men inte en egen resa.

Mer info: Grimeton

Grimetons sex master: 127 meter höga på 381 meters avstånd

Generator

Växeln hallå!

Morsetelegram på gång

… och mottaget!