Ästad vingård kan vara Sveriges mest hajpade svemesterdestination med guldkant just nu, och det med all rätt. Jag – som inte anser mig vara någon spa-människa – blev helt såld på kombinationen vinodlingar, god mat och dryck, och äventyrsbad de luxe för vuxna. Det var min dotter som bjöd in mig till en tregenerationersresa med spapaket – mormor, mor och dotter – och hon bokade flera månader i förväg, vilket verkar vara en förutsättning för att få till ett besök.

Vingården

Kan man verkligen odla vin i Sverige? Ja, i nuläget finns det över trettio vinodlare i landet. Här på Ästad planterades de första plantorna för tio år sedan, och nu har de sammanlagt cirka trettiotusen vinstockar fördelade på cirka fyra hektar på Ästad i Hallands inland och fyra hektar på en plats vid halländska kusten. Druvsorten är övervägande Solaris, men de testar även några Chardonnay och Pinot Noir.

Vi gick en guidad tur till odlingarna och till själva vineriet, och guiden och sommeliern Madde berättade om odlandets och tillverkningsprocessens olika steg. Odlandets mödor och väderberoende känner jag mig bekant med. Under de senaste åren har druvskörden varierat mellan 550 kilo och 14 ton, och jag förstår att det är bra att ha andra stabila ben i verksamheten som väger upp sämre år, såsom spa, boende och restaurang.

Den guidade turen avslutades med provsmakning av ett glas av gårdens mousserande vin. Jag är en inte helt oäven champagnesörplare, och jag ger vinet högsta betyg. Mycket friskt och fruktigt, utan att vara sött. Vinet används än så länge bara i den egna verksamheten, men på lång sikt planeras en lansering genom Systembolaget.

Sinnenas Spa

Efter vinturen var det dags för spa. Namnet Sinnenas Spa kommer sig av att flera sinnen ska aktiveras, förutom känsel även syn, lukt och hörsel – och även smak om man beställer in något att äta eller dricka. I bastu- och badavdelningar med inspirerande namn som Sjö, Skog, Eld och Regn har de arbetat med dofter och inspelade ljud från till exempel skogar eller brasor, samt horisontella duschar, varma vindar och doftande kåda.

Utomhus fanns en pool som håller 39 grader året om, en avslappnande tillflyktsort med sittmöjligheter utmed sidorna. Vi testade även ångbastun, vars valv ursprungligen var en gammal stenbro från trakten. Bastun kändes galet svettig trots en modest temperatur, och precis utanför fanns en iskall damm att kyla ner sig i. Undervattensbastun var också spännande, med glasrutor ut mot den grönskimrande sjön med vajande växtlighet. Vi såg inga fiskar, och bra var väl det eftersom jag själv planerade att doppa mig utanför fönstret.

Bastun Furu var en favorit

39-graderspoolen

Kalla bad

Ångbastun under brovalvet, och kalldoppet utanför

Trappan ner till undervattensbastun

Med en åldersgräns på tretton år var det mycket lugnt och stillsamt i spaavdelningen, men det var många yngre par bland gästerna. Kanske lockar konceptet vingård och spa en liten annan målgrupp än vanligt? Som trädgårdsfantast måste jag nämna planteringarna också; som en exempelkatalog med smakfulla kombinationer av perenner och buskar som håller stilen hela säsongen. Vackert!

Vi badade nästan tre timmar första eftermiddagen, och en timme efter frukost dagen därpå. Vårt enda klagomål på vistelsen var att den tjocka vita badrocken inte hann torka från dag ett till dag två, det hade behövts en rejäl handdukstork på rummet. Men sammantaget; det var en fantastisk upplevelse! Jag älskade kombination av avkoppling och lite mera action, som ett äventyrsbad för vuxna.

Stilfulla planteringar

Mossväggar

Mat och boende

I vårt spapaket ingick en fyrarätters gårdsmeny i restaurang Logen på kvällen, samt frukost morgonen därpå. Middagen var bra sammansatt, med inriktning på lokala råvaror och med fina vegetariska alternativ för dottern. Vi köpte till vinpaketet och fick bra presentationer av både rätter och vin, ett extra plus för det. Frukosten var en fullpoängare, med allt som kunde önskas.

För den som vill ta matupplevelsen ett snäpp upp (även prismässigt) finns möjlighet att boka på restaurang Äng. Där serveras en avsmakningsmeny med säsongens råvaror från hav, skog, äng och åker. Denna restaurang ligger i nuläget i samma lokal som receptionen, men en ny lokal är under uppbyggnad och planeras öppna 2022.

Inledning: focaccia med rödbeta och getost

Efter förrätten skaldjurssoppa kom huvudrätten: bogfilé av nöt, med potatis och ramslöksmajonnäs mm.

Till dessert rabarbersorbet, brynt smör-sås, jordgubbar och havrecrunch

Det finns ett brett spektra av arkitekturstilar på Ästad vingård. Några verksamheter huserar i lantgårdens ursprungliga byggnader, andra byggnader är i en slags naturnära stil täckt av grästak och med fasad målad med järnvitriol, medan receptionen mest liknar en tysk servicestation utmed autobahn. Vi bodde i ett fint rum i en u-format hus, med ingång direkt från innergården. Det finns även stugor och mer konventionella hotellrum i Spa-byggnaden.

Eget medtaget bubbel till välkomstdrink!

Huslängan vi bodde i

Receptionen och restaurang Sjö, i stilen tysk borgromantik!

Spabyggnad och stugor

Detta är en plats att längta tillbaka till!
Tack till Linnéa för sponsringen av detta inlägg!