Nu stundar en hemmajul för de allra flesta. Jag har alltid firat julen hemmavid tillsammans med min närmaste familj, och förmodligen kommer jag att fortsätta med det hela livet. En resa med julstämning före eller efter julen däremot, det har jag gjort och det längtar jag efter att göra igen! Tre stämningsfulla favoriter är huvudstäderna i våra baltiska grannländer.

Riga i Lettland

Under några dagar i mitten av december 2014 var jag och sonen i Riga. Förutom den mysiga julmarknaden på bilden besökte vi den stora marknaden i zeppelinarhangarerna, vi var på orgelkonsert i domkyrkan och även på bio. På marknaden kunde man köpa glögg med dunderlikören Riga Balzams i!

 

Julmarknad på Domplatsen i Riga

I detta huset bodde två katter tillfälligt, för att samla in pengar till stadens hemlösa katter.

Lite spretig gran… Både Riga och Tallinn började traditionen med gran på torget under mitten av 1400-talet.

Vilnius i Litauen

Strax efter nyår 2018 besökte jag Vilnius, och julstämningen var fortfarande på topp i staden; mycket blinkande lampor och överdådiga dekorationer. Balettföreställningen Nötknäpparen är ett oförglömligt minne, och ett annat minne som ligger mig varmt om hjärtat (eller magen) är chokladkebaben som jag köpte på julmarknaden.

Den mäktiga granen på Katedraltorget. Nej, det är ingen riktig gran under alla lampor, bara en grankvistklädd stomme.

Julmarknaden under granen, med ätbart och hantverk

Ett överdåd av julpynt!

Även på Rådhustorget fanns en rejäl gran.

Tallinn i Estland

Året efter, några dagar in på nyåret 2019, var jag och dottern i Tallinn. Där fanns ett tunt snölager, som gjorde julstämningen extra påtaglig. Marknaden var i full gång på Rådhustorget, med mycket fint hantverk, och vi värmde oss med glögg före maten på Kompressor: en pannkakspub.

Jultåget i Gamla stan

Torget sett från Rådhusapoteket (1400-tal)

Julmarknad på Rådhustorget

Loppis i Balti Jaama Turg – beslutsångest innan jag lyckats välja ut två julgranskulor!

Bäst?

Är det nu jag ska ranka dessa städer sinsemellan? Ledsen, men det klarar jag inte.

Riga har jag besökt fyra gånger, men å andra sidan är det sex år sedan sist så det är snart dags igen, och Vilnius och Tallinn vill jag absolut se mera av. Jag gillar maten, hantverket och kulturen, och jag upplever städerna som mycket prisvärda. Ska jag särskilja dem så är det som jag antyder ovan: Riga och Tallinn har en mer medeltida känsla i gamla stan, medan Vilnius drar mot renässans och barock, och definitivt har mer bling-bling och blinkande lampor när det gäller juldekorationer. Det är tre fantastiska städer, och jag längtar tillbaka till dem alla tre – inte nödvändigtvis vid jul, utan när som helst på året!

En riktigt God Jul till er alla!

Några av mina fina inköp från julmarknaderna i de baltiska huvudstäderna