Ryktet hade föregått Tallinn; staden har utvecklats till ett riktigt matmecka under de senaste åren. Våra förväntningar var höga och de blev uppfyllda: vi både åt och drack gott! Här kommer några tips på trevliga restauranger:

Kompressor

På lunchen första dagen gick vi in på Kompressor, något så originellt som en pannkakspub. Kön av pannkakssugna gäster ringlade lång innanför den skraltiga porten, inne i det mysiga och populära haket. Pannkakorna fanns i tjugonio olika varianter, under huvudkategorierna matpannkakor och dessertpannkakor. Själv valde jag pannkaka med honung och banan, en rejäl en som lade sig som bomull i min ganska så tomma mage. Nattens sjögång i dyningarna efter stormen Alfrida gjorde att aptiten inte var på topp under frukosten…  Under tiden som pannkakan stektes värmde vi oss med varsitt glas hett vin.

Prisnivå: cirka 5 euro för en pannkaka, 2 för vinet.

adress Rataskaevu 3

hemsida: Kompressor

Vegan Restoran V

Det var extra roligt att jag hittade en helt vegansk restaurang i Tallinn eftersom dottern, mitt ressällskap, helst äter veganskt (i nödfall även ägg och mjölkprodukter). Det passade mig bra också, jag äter gärna och ofta vegetariskt. Vegan Restoran hade lyckats med allt. Lokalen var mysig och stämningsfull med sina tjocka stenväggar och takbjälkar, servicen var snabb och personalen trevlig, och att maten var fri från kött, ägg och mjölk kändes inte på något sätt som en försakelse. Den var helt enkelt otroligt vacker, vällagad och välsmakande.

Vi åt rödbetsravioli med cashewost, nudelsallad med jordnötssås och stekt tempeh (jag), linsfylld zucchini (dottern) och pavlova med avokadokräm och jordgubbssorbet. Pris för tre rätter och två glas vin var landade på drygt 300 kronor per person. Bordsbokning rekommenderas, här finns bara plats för cirka tjugo personer.

adress Rataskaevu 12

hemsida Vegan Restoran V


DM Baar

På hemvägen genom gamla stan slank vi in på DM Baar, en bar som hyllar bandet Depeche Mode! Jo, jag var högst kvalificerad som besökare, eftersom jag haft bandets allra första LP ”Speak and Spell” från 1981 och fortfarande går igång på låten Just Can’t Get Enough. I lokalen visades musikvideos och konsertinspelningar med Depeche Mode, och ett dokument bakom glas kunggjorde stolt att bandet själva besökt baren både 2001 och 2006.

adress Voorimehe 4

Hemsida DM Baar

Under åren som gått har Just Cant Get Enough flyttat från inspelade VHS-band till Youtube

Kaks Kokka

Till lunchen dag två hade jag bokat bord på restaurangen Kaks Kokka (Två Kockar), en ambitiös restaurang med fokus på fräscha råvaror. Restaurangen ligger strax utanför gamla stan, och är en billigare lillebror till restaurang Ö som ligger i samma gigantiska tegelbyggnad.

Dottern åt ostmousse med grönsaker (vinjettbild), kikärtscurry och vit chokladcheesecake. Jag åt typ löskokt ägg (100 minuter i cirka 60 grader) med gravad fisk, potatis och smörsås, till huvudrätt lammfilé med rostad blomkål och de mest ljuvliga smakrika såser, och till dessert en nedmonterad crème brulée med maräng, sockerkrokant och gin- och tonicgelé.

Servitrisen var verkligen trevlig, kunnig och entusiastisk och presenterade våra rätter ner till minsta beståndsdel och tillredningssätt, och maten var fantastiskt god. Det var två saker som drog ner betyget från en fullpoängare: hon berättade stolt att köttet jag fick in på tallriken var ett extra fint nyzeeländskt lamm. Vad är det för fel på de estniska lammen? Och min dessert var mycket söt och god, men den hette Enbär och skulle vara en enbärs-crème brulée. Ös på mer med enbärssmaken, tack!

Hur som helst, kanongott till ett pris av cirka 450 kronor per person, inklusive ett glas vin.

adress Mere pst 6E

Hemsida Kaks Kokka


Traditionell mat

Vi körde alltså modernt och mestadels vegetariskt denna gång, och den traditionella estniska maten fick stå tillbaka. Restaurangen Den Gyllene Griskultingen fick ha sina knapriga grisöron med vitlöksdipp ifred. Frukosten på Tallink Express Hotell hade några traditionella inslag. Sprotid, rökt skarpsill, är inget som lockar mig till frukost men de små pirogerna var delikata.

Det sammanlagda intrycket blev God Mat!