Vad kan vara bättre än att kosta på sig lite lyx när man är på resa? Två lyxiga upplevelser som är mycket prisvärda i de baltiska länderna är kulturevenemang och spa-besök.

Litauens Nationella Opera- och Balett-teater

Tiden mellan nyår och trettondagen är säkert högsäsong för kulturevenemang i Litauen också; en tid då familjer klär upp sig och går på föreställning. Två månader före mitt besök i Vilnius kniper jag en av de allra sista biljetterna till Nötknäpparen, efter en darrig framfart på den helt litauiskspråkiga biljettköparsajten. Nötknäpparen är en balettföreställning med musik av Pjotr Tjajkovskij som uruppfördes 1892, men som på sistone kanske är mer känd under populärversionens namn Petter och Lottas Jul.

Operan ligger i utkanten av Vilnius gamla stad, och är ett modernt bygge från 1974. Jättefint tycker jag, med stora glasade partier och gigantiska ljuskronor som lyser inbjudande i den mörka kvällen. Innanför dörrarna väntar röda mattor, trädlika krukväxter och massor av uppklädda litauer. Festkänsla! Jag är i god tid, och sätter mig i operabaren för att ta ett glas vitt vin. Så gör kulturtanter i Sverige, det vet jag! Det finns både vin och bubbel att beställa, men jag ser snart vad som är den riktiga storsäljaren här: bakelser och desserter. Barpersonalen langar fram chokladbakelser och fruktkompotter på löpande band, och jag är tvungen att testa en fruktsmoothie också.

Det händer att jag går på opera, teater och balett i Sverige också, och en anmärkningsvärd skillnad i Litauen är att en stor del av besökarna är barn. De är faktiskt lika många som de vithåriga tanterna! Nu är detta visserligen en ganska barnvänlig föreställning, men det var likadant när jag var på baletten Svansjön i Riga. Barn som skötte sig oklanderligt, och var uppriktigt intresserade och trollbundna av föreställningen. Bredvid mig i raden har jag två bröder som luggas och gnabbas en del fram till att ridån går upp, sedan hörs inte ett knyst.

Så föreställningen. Jag är ingen kulturrecensent, inte heller någon balettexpert, men det kan inte beskrivas med något annat ord än magiskt! Vacker musik, underbara dräkter, en handling som kan följas och förstås… och så dessa dansare. Omänskligt höga hopp, smidiga muskler och ändalykter som gjutna i betong. Vilken precision, vilken smidighet och styrka! Jag är upprymd och hänförd när jag lämnar teatern.

Priset för denna fantastiska upplevelse var 26 euro för en plats på parkett, i åttonde raden. En sådan biljett på Göteborgsoperan eller Kungliga Operan i Stockholm går på mellan 800-1000 kronor. Det kan det visserligen vara värt, men ska du till de baltiska länderna så råder jag dig att passa på, även om du vanligtvis inte konsumerar så kallad finkultur. ”Try it, you might like it” !

Lithuanian National Opera and Ballet Theatre , A. Vienuolio 1, Vilnius

AZIA SPA

Mitt Spa-besök är inte lika förberett, men jag har kollat upp några adresser om det skulle bli tid över. Ett av namnen på min lista går jag förbi av en händelse, på morgonen när jag letar mig till busstationen för att åka till Trakai. Vid fyratiden på eftermiddagen, efter en heldag ute i råkalla januari, går jag samma väg tillbaka och stannar till för att höra om det finns tid. Jo, jag kan få tid direkt! Jag visas in i ett fint varmt rum med levande ljus och väldoftande oljor, får ta av mig rubbet och klä på mig ett par missprydande stringtrosor i pappersmaterial. Massösen täcker – tack och lov – det mesta av mig med varma vita frottéhanddukar, och ger mig sedan en djupmassage i en timme. Skönt och välgörande, varmt och gott! Priset var 45 euro, även detta bra mycket billigare än motsvarande i Sverige.

AZIA SPA,  Odminių gatve 3, Vilnius

januari 2018