Igår drog ett oväder in över Västsverige, med trafikkaos och inställda bussar som följd. Den vardagliga pendlingsresan förvandlades då till något som mera liknade ett äventyr… ja, i alla fall en upplevelse! Jag fascineras alltid av vad en störning i de vanliga rutinerna kan göra med oss. Vi tittar upp från våra mobiler, utbyter information och förenas i någon slags gemenskap. Vi bekantar oss med varandra, vaktar väskor om någon behöver gå iväg en stund och bjuder kanske till och med på något ätbart.

I somras åkte jag tåg i Europa, och en etapp var mellan Moans Sartoux i södra Frankrike och Ljubljana i Slovenien. Redan i Ventimiglia hade jag genomlidit elfel, ersättningsbuss och lokhaveri. Jag såg den noggranna planeringen och den bokade liggvagnen försvinna i fjärran, och insåg att det var improvisation som gällde för att ta sig vidare mot delmål efter delmål. Jag åkte till Milano i en överfylld vagn med en Golden Retriever över fötterna. Jag vandrade runt på stationen i Verona mitt i natten, och försökte hålla mig intill några andra resenärer för att undvika att dra till mig stadens påverkade nattklientel som sökte tak över huvudet. Jag slumrade lite sittande i en kupé med fem andra som lutade både åt höger och vänster. Jag drack morgonkaffe på stationen i Innsbruck och kom i samspråk med en överförfriskad men gemytlig österrikare i full Lederhosen-mundering. På nästa tåg hamnade jag mitt i en möhippa, och köpte en snaps av bruden från en flaska med brudgummens bild på. Ja, och till slut kom jag faktiskt fram till Ljubljana. Nästan 7 timmar för sent, men några erfarenheter rikare!

Under min resa i Tanzania lärde jag mig ett uttryck av andra mer erfarna Afrikaresenärer: T I A, This Is Africa. Meningen var ungefär att du kan inte räkna med att det blir precis som tänkt. Bussen kanske inte går idag utan imorgon. Hakuna Matata! Nu inför jag T I W i Sverige: This Is Winter. Vi bor i Sverige och vintern är besvärlig några gånger om året. Sakta ner i trafiken, stanna hemma eller ta det bara lugnt och vänta tills det löser sig!