Hos mig, som lägger det mesta av mina pengar på trädgården, upplevelser och resor, finns inte mycket att stjäla. Jag har inga guldsmycken, inga värdefulla konstföremål och ganska föråldrad teknisk utrustning. Men… det vet ju inte tjuven, och det skulle vara en väldigt otrevlig upplevelse om någon bröt sig in och rev i mina saker.

En liten historia utan kronologisk ordning:

Den 6 februari 2020: Jag skulle på möte i Stockholm, och packade kvällen innan. Jag bestämde mig för att ta med ett silverhalsband jag fått efter min mormor, och örhängen i samma serie som jag kompletterat med på Tradera. Finsk design från 70-talet. Som sagt, inte speciellt värdefullt, men snyggt enligt min smak och med högt affektionsvärde.

Smyckena var borta! Jag vet precis var jag har mina smycken, och där de skulle vara fanns de inte. Jag gick till sängs med en molande olustkänska – jag hade förlagt smyckena, troligen på en konferens tidigare under hösten.

Morgonen efter tänkte jag vidare. I samma ask låg två silverbroscher; de hade aldrig varit med på konferens och de var också borta. Minnesfragment började dyka upp:

Den 8 september 2019: Jag packade för tre veckor i Sydamerika, och tänkte på den där tjuven som kanske skulle passa på när jag var borta. Saker är bara saker, men fanns det något jag skulle bli riktigt ledsen för att mista? Mormors halsband! Jag kom på den smarta idén att gömma asken på ett klurigt ställe.

Det hade alltså redan gått fem månader när jag försökte återskapa denna smarta tanke. Var hade jag gömt dem? Bakom böckerna i bokhyllan? I lådan med vantar? Längst upp i köksskåpen? Jag letade lite då och då, men inga smycken. Förrän:

Den 9 april 2020: Storstädning inför påsken och jag var på jakt efter en kasserad tandborste att skrubba i handfatet med. Kikade in i städskåpets inre regioner och där… där stod asken!

Der blev en glädjedans i huset! Återfunna efter sju månaders frånvaro och två månaders letande. Nästa gång jag gömmer något ska jag ge mig själv lite ledtrådar också. Och till eventuella tjuvar, kolla i städskåpet och ta ett tag med skurborsten när ni ändå letar!

Broscherna som var med i asken

Jag och mormor