Nyår är den största och viktigaste högtidshelgen i Japan. När jag valde att resa dit just då blev jag varnad för att vissa besöksmål kunde vara stängda under helgen. Det var inget stort problem; något museibesök fick skjutas upp en dag, och affärerna stängde lite tidigare någon kväll.

Fördelen med att det var högtid var desto större. Då tar man ju på sig det vackraste man har! Väldigt många japaner, speciellt kring tempelområdena, bar den traditionella dräkten kimono, mest kvinnor men även en del män. Kimono betyder ungefär bära-sak; det vill säga dräkt, och är namnet på både kvinnors och mäns dräkt. Det samma gäller för skärpet: obi, som är smalt för män, och brett för kvinnor.

Visst blev jag sugen på att köpa en egen kimono, men lusten minskade drastiskt när jag tittade på prislappen och ställde detta mot användningsmöjligheterna i Sverige. Cirka 20 000 kronor var det lägsta pris jag såg.  En enklare yukata av bomull kunde varit ett alternativ, men de används sommartid och det var inte säsong för dem i affärerna.

Så jag får njuta av mina bilder istället! Japaner älskar att ta kort, och är inte heller svårbedda när man vill fotografera dem. Jag lade min svenska blyghet åt sidan, frågade artigt på engelska och pekade på kameran, och alla ställde upp för ett foto utan att tveka. Några fångades på lite håll, som de nyårsfirande selfie-tjejerna, och den något buttre mannen nedan. Arigato!

Nyår 2014