Jag är till största del en medelmåtta, men det finns ett område där jag anser mig ha en viss talang; att kunna packa för resa! Jag packar inte för mycket och inte för lite, utan helt enkelt lagom. Detta lagom kan naturligtvis variera med resmål och resesätt; om jag ska bila eller flyga, om jag ska till fjällen vintertid, till medelhavet under högsommar eller rakt ut i vildmarken, men principen är ändå densamma: det jag behöver och varken mer eller mindre. En viktig princip är att ju mer jag kommer att bära på packningen, desto viktigare blir varje gram som stannar hemma.

Fördelar med handbagage

För alla flygresor med mellanlandning är risken stor att väskan kommer på avvägar, och om jag ska vidare direkt efter landning så vill jag inte kosta på mig den risken. Därför försöker jag åka med endast handbagage på utresan. Viktgränsen för handbagage brukar ligga på 7-8 kilo, men om man ser oberörd ut och väskan inte är skrymmande, så är det aldrig någon som har kontrollvägt på hektot. Toalettväskan får minimeras till en genomskinlig plastpåse med 100 ml-förpackningar och en Lush schampokaka som är perfekt på resa; dryg och lätthanterlig.

Typ av väska

Om jag ska bära runt packningen mycket så kan det vara lämpligt med en ryggsäck. Men ryggsäcken står inte för sig själv, och allt jag ska ha brukar garanterat finnas längst ner i botten. Det blir ett ständigt packande ur och i. Nej, jag föredrar faktiskt en vanlig sportbag, mjuk, stadig och överblickbar. Om jag ska hålla mig i bebodda trakter med vägbeläggning, typ vid tågluffning, så är en liten resväska med hjul en fantastisk uppfinning. Det fanns en tid då jag till varje pris ville undvika att dra en väska på hjul. Har jag blivit äldre eller klokare, eller kanske både och?

Klädval

För att packningen ska kunna hållas minimal krävs att kläderna är lätta, smutståliga, lättvättade och snabbtorkande. Vitt är fräscht, men ack så lätt att smutsa ner. Bättre då med färg eller lätt mönstrat, i tunn bomull eller funktionsmaterial. Några portionspåsar med Y3 tvättmedel, en plastpropp som förvandlar en vask till en tvättbalja och en elastisk tvinnad tvättlina med krokar tillhör min basutrustning vid en längre resa.

Underhållning

Jag har inga behov av att lyssna på musik under resor, jag har fullt upp med att ta in intryck från omgivningen. Men under långa bussresor, eller fram på kvällen, kan det vara trevligt med en bok. Jag har utvecklat en känsla för den ultimata resepocketboken: jag är en snabbläsare, så den ska vara tjock med liten text, tillräckligt bra för att vilja läsa, men tillräckligt jobbig för att inte kunna sluka. Böckerna köps på second hand och lämnas utefter resans gång, i vandrarhemmens bibliotek eller i värsta fall i soporna.

Några mastiga boktips för långresor:

Katedralen vid Havet av Ildefonso Falcones, banal men underhållande.

Fågeln som vrider upp världen av Haruki Murakami, helt obegriplig, något att grunna på!

Sonen av Philipp Meyer, grym men ruggigt bra.

På väg

Nu bär det alltså iväg till Kirgizistan, och packningen var en riktig utmaning. Ridhjälm, chaps, liggunderlag och dubbla sovsäckar; en vanlig och en innersäck i fleece, fyllde upp väskan redan innan kläderna var i. För att detta ska fungera som handbagage måste jag resa i kängorna och ha ena sovsäcken löst, och hoppas på det bästa. Resultat 7,6 kg plus sovsäck 1,3 kg. Med tvekan godkänt. Jag hoppas att jag åtminstone inte ska behöva resa med ridhjälmen på!

Packlista

 • Mjuk väska, plastpåsar för tillhörigheter som ska packas i sadelväskorna, Dry sack och midjeväska; bra att ha vid ridning
 •  Ridbyxor, chaps och ridhjälm
 •  Reskläder: vandrarbyxor, top, kofta, schal
 • Regnjacka, regnbyxor, varm fleecetröja, termoväst (ska även tjänstgöra som kudde)
 • 3 par varma strumpor, 8 trosor, 1 mjuk bh, merinounderställ
 • Funktions-Tshirt, kortärmad skjorta, långärmad funktionströja, skrynkelfri kjol
 • vandrarkängor (som jag även rider i) och sandaler
 • Handskar, tunn mössa, buff
 • Badkläder, badhandduk av snabbtorkande microfiber
 • Dubbla sovsäckar (för komfort rekommenderade arrangören ner till -20grader), liggunderlag; lättvikt och uppblåsbart
 • Metall-vattenflaska, vattenreningstabletter
 • Minimal necessär: tandborste, tandkräm, schampo, deo, endagslinser, hopfällbar borste med spegel
 • Solglasögon, solkräm och sol-läppbalsam, myggmedel, halv toalettrulle, våtservetter
 • Resapotek: resorb, dimor, compeed, plåster, blåbärs- varma koppen
 • Ficklampa, tvättmedel + lina, litet sykit
 • Kamera, telefon, laddare, powerbank
 • Dagbok, penna, 2 pocketböcker
 • Pass, försäkringsbevis, biljetter, pengar