Det är inte alltid det blir precis som man har tänkt sig, men det brukar bli bra ändå. Det här är i stort sett autentiska dagboksanteckningar från fredagen den 3:e januari 2014, under den nyårshelg då jag turistade i Nagoya. Lite strul, lite helgstängt, men framförallt möten med fantastiskt hjälpsamma människor!

+ Startar dagen på mitt favorithak Café Pronto. Äter en fantastisk frukost för 25 kronor: kaffe, croissant, vitkålssallad och yoghurt. Soft musik och fint ställe!
– Sedan hade jag tänkt att köpa frimärken, men Posten har helgstängt.
+ Förvirrad uppsyn och karta i högsta hugg. En snäll engelskstuderande pensionär följer mig hela vägen från tunnelbanestationen till Tokugawa museum för att hjälpa mig och få öva sin engelska, en promenad på en kvart!
-Tokugawa Art Museum är stängt och öppnar först imorgon.
+ men Tokugawa Garden är öppen och verkligen sevärd, med kamelior, trädpioner, karpar och vattenfall.

Frukost på Café Pronto

Ingång till Tokugawa Art Museum och Garden

– Vidare till Atsuta Shrine, en shintohelgedom från 100-talet. Det är tokmycket folk, hundratals som köar och vakter som gapar i megafon.
+ Drar mig undan huvudstråket. Efter ett intressant museibesök på området ger jag mig ikast med gatumaten; de friterade kycklingspetten smakar underbart och den chokladdoppade bananklubban är gudomlig!
– Den friterade, flottiga och brännheta bläckfiskbollen tappar jag dock i knät.

Kö till helgedomen

De fantastiska bananklubborna

+ Förvirrad uppsyn och karta i högsta hugg för andra gången idag. Får hjälp av två trafikpoliser, som är mycket engagerade men ganska värdelösa på att läsa karta! En dam i bil stannar och frågar om hon kan vara till hjälp. Hittar med hennes hjälp till Shiritori Garden…
– …men det är också stängt.
+ Går tillbaka till varuhuset JR Takeshimaya, tar hissen till våning 11 och shoppar mig metodiskt nedåt till våning 9.
-Kontanterna tar slut, det går inte att handla med kort (!) och det finns inte heller några bankomater. Miss Toyoda i kundinformationen granskar mitt kort omsorgsfullt och ringer två samtal, men tyvärr… 
+ Traskar till den stängda Posten igen. Utanför finns en bankomat och jag får ut pengar!
– Går in på en restaurang för att äta sashimi. Jag beställer vid bordet på touchskärm, men sashimin är slut.
+ Restaurangen mobiliserar och skickar fram sin främste engelsktalande som rodnar och bugar. Sushi och saké finns, och det smakar toppen! Slutet gott, allting gott!

Estetisk och delikat sushi