Bonifacio är en stad på Korsikas sydspets, med ett minst sagt spektakulärt läge, där den hänger på en kalkstensklippas krön. Invånarna måste vara behäftade med starka nerver och en förtröstan på högre makters beskydd, och får aldrig någonsin komma på tanken att dansa loss i vardagsrummet. Jag menar… vi pratar kalksten och inte granit, porös kalksten som gröpts ur av vågornas ihärdiga gnagande under tidens gång.

Gamla stan uppe på klippan är full av pittoreska gränder och en del mysiga restauranger, men det största restaurangstråket ligger utmed hamnen nedanför klippan. På ”ovanvåningen” av staden ligger också citadellet, en befäst borg, och här finns porten till den minst 600 år gamla trappan med 187 steg, som huggits ut ur kalkstensklippan ned till havet, i 45 graders lutning. Den allra bästa utsikten har en lite annorlunda stadsdel i de västra delarna av gamla stan, nämligen begravningsplatsen. Så ser det ut över hela Korsika, varje familj har sitt hus i en liten stad för de döda, med bästa läget i stan.

Sundet mellan Bonifacio på Korsika och Santa Teresa Gallura på Sardinien är bara en dryg mil brett, och det finns färjeförbindelser. Nere vid hamnen kan man också ta färjan ut till Ile Lavezzi, ett naturreservat, där man måste följa utmärkta stigar över ön. Öns klippor är slipade av vind och vatten, och ger ett mjukt och inbjudande intryck i den karga naturen. Att snorkla i den grunda bukten var som att simma i ett akvarium, omringad av stim med små fiskar.

Om Korsika överlag är vilt och bergigt, så finns det en hel del vita sandstränder med söderhavskänsla utmed den sydöstra kusten. En sådan låg bortom campingen jag bodde på, cirka 4 kilometer österut, och det var möjligt att gå 500 meter över till närmsta ö vid lågvatten. Här finns också en golfbana, med vad som anses vara ett av världens vackraste och svåraste hål, på en smal udde med ständiga sidovindar från havet.

Bonifacio sägs motsvara platsen där Odysseus gjorde ett stopp inför sitt möte med laistrygonerna, de människoätande jättarna. Jättarna är borta men Bonifacio är kvar. Kanske stadigare än det ser ut!

juni 2011

Bonifacio, citadellet och trappan sedd från havet

Trappan inifrån

Ile Lavezzi

Ile Lavezzi

Begravningsplatsen

Kustlinjen