Staden Cannes har ett skimmer av glamour runt sig, med all rätt. Här hålls den berömda filmfestivalen i maj varje år, här glider Porsche- och Ferraribilar fram på gatorna, här ligger lyxyachterna i hamnen så tätt att man inte kan pressa in så mycket som en briljantring mellan dem. Närmast strandpromenaden La Croisette ligger lyxbutikerna Prada, Gucci och Louis Vuitton, där de kostymklädda vakterna med barsk uppsyn avskräcker alla oss som inte vill betala fyrsiffriga belopp för en blus.

Men Cannes har en annan sida också. Bakom den glamorösa fasaden finns en mysig och ganska småskalig stad, med många prisvärda restauranger och bra shopping. Gå ytterligare en gata in från La Croisette, till Rue d’Antibes, och du hittar roliga butiker som passar en normal plånbok. Eller beställ en pastis och sätt dig vid stadens boule-torg, för att se gubbarna göra upp dagens match. Precis bakom kongresspalatset ligger en stadsnära strand där man kan ta sig ett dopp, och vill man ha lite mer utrymme så är hela strandsträckan från centrum och västerut mot Cannes La Bocca en allmän strand med fina badmöjligheter.

Mitt bästa Cannes-tips är ändå att ta sig därifrån! När bankkortet börjat glöda och du sett dig mätt på lyxbilar och plastikopererade damer, eller rynkiga boulegubbar för den delen… då är det läge att ta båten till Lérin-öarna i bukten utanför Cannes. De är två till antalet; den största och mest välbesökta heter Île Sainte-Marguerite och ligger närmast land. Färjan avgår längst ut från piren på vänstersidan om hamnen, turen tar en kvart-tjugo minuter och kostar cirka 15 euro tur och retur.

Väl ute på ön tystnar stadens brus, och istället hör du vågorna slå mot klipporna och vindens sus i träden. Du är mitt i naturen, ett stenkast från staden! Beroende på årstid fylls luften av olika dofter; jasmin, nerium, eukalyptus och pinjetallar.  Île Sainte-Marguerite är tre kilometer lång och en kilometer bred, och precis lagom för en skön promenad i trädens skugga.

På ön finns ett fort, där den legendariske men oidentifierade mannen med järnmasken satt fängslad på 1600-talet, på senare tid mest känd som en filmkaraktär spelad av Leonardo DiCaprio. Ön är också bra för snorkling, med massor av fiskstim mellan de vassa klipporna. Glöm de välkrattade sandstränderna inne i stan, här anbefalles badskor eller härdade fotsulor. Det finns några få matställen och en glasskiosk vid färjeläget men picknick-korg är att föredra, packad med vatten, en flaska rosé och en matig macka som man köpt billigt på fastlandet.

Île Saint-Honorat ligger ytterligare en bit ut, med ett smalt sund mellan öarna. Den är bara 1,5 kilometer gånger 400 meter, och hyser ett munkkloster sedan så långt bak i tiden som år 410. Här producerar munkarna vin och honung, som de sedan säljer till överpriser. Det sägs att de har svårt att nyrekrytera… Jag vet i alla fall att om det vore någonstans jag skulle vilja vara munk, eller snarare nunna, så är det bland vin och honung på en ö i Medelhavet!

På väg ut från Cannes

Fortets kaserner på Ile Sainte-Marguerite

Klippiga stränder