Så var då de efterlängtade reseäventyren över, och vardagen gör sitt intåg igen. Sovsäcken är vädrad, tältet är undanstoppat, hemmets eftersatta underhåll är åtgärdat och den kirgiziska mattan har funnit sin plats i sovrummet. Busskortet är laddat för en oändlig radda av resor till och från jobbet.

Det känns lite tomt. Hallå äventyret… Var tog du vägen?

Eftersom jag har varit med om detta ett antal gånger så har jag utvecklat strategier för att hantera känslan av Post-travel blues. Jo, det är ett vedertaget begrepp, som kanske kan översättas med Efter resan-ångest eller resebaksmälla. Här är mina bästa knep för att mildra saknaden efter en resa:

Blogga

Ja, det är ju uppenbart. Att skriva av sig om sina minnen och upplevelser är ett fantastiskt sätt att bearbeta saknaden. Att flera sedan visar uppskattning, och finner det intressant att läsa, gör det extra roligt att skriva! Tack bästa läsare!

Fotobok

Att göra en fotobok med sina allra bästa bilder, tillsammans med lite förklarande text, är mycket roligare och mer lättillgängligt än att bara ha bilderna i datorn. Texten kan komma väl till pass när jag blir gammal och senil, eller när jag lassar traven med böcker i knät på en intet ont anande gäst som ska tvångsmatas med mina reseäventyr.

Min utgivning så här långt uppgår till sju böcker. Det finns ett antal fotoföretag som erbjuder tjänsten, och jag har använt mig av Fuji-film som jag tycker har ett lätthanterligt program.

Youtube/TV

Allt finns på Youtube. Allt. När saknaden sätter in kan man titta på filmsnuttar från resmålen. Jag tittar ofta i förväg, för att skapa mig en bild, men det är nästan ännu roligare att titta i efterhand och känna igen sig. Många är de kvällar som jag avslutat med lite strupsång från Mongoliet.

Ibland sänds det sevärda reseprogram på TV eller SVT play. Mina absoluta favoriter heter Team Bachstad: Øystein Bache och Rune Gokstad, två glada norska gutter som ägnar sig åt att åka till Mongoliet i utrangerad brandbil, korsa Indien i motordriven riksha eller bila tvärs över Sydamerikas kontinent. En sann inspirationskälla! Alla säsonger finns på NRK:s hemsida: Team Bachstad

Planera nästa resa

Det allra bästa knepet. På’t igen! Det ska alltid finnas minst en resa i pipeline! Nästa går till Tel Aviv i december.