Jag har slagit ett personligt rekord, som lär bli ännu större innan det vänder. Det är snart två månader sedan jag senast var på plats fysiskt på jobbet, och efter det har jag knappast träffat någon utanför närmaste familjen. Jag har inte gjort några besök i affärer, utom för de nödvändiga inköpen av mat och dryck och paketutlämningen för köp på nätet, och jag har inte ens varit utanför Ulricehamns stadsgräns, förutom för två skogsutflykter i en närliggande kommun. Social distansering och små äventyr i naturen!

Fluxfallet

Förra helgen åkte vi tre och en halv mil, till Fluxfallet i Herrljunga kommun. Det var många år sedan jag var där senast, vid detta vattenfall som faktiskt imponerade på oss. Det är ju inte Victoriafallen precis, men fyrtio meters fallhöjd är inte fy skam i Västgötabygden, och vattenflödet var bättre än väntat. Fluxfallet ligger nära den vackra bokskogen vid Mollungen, och dess vatten rinner ut i Stensjön och vidare i Nossan som mynnar ut i Vänern.

Fin natur och ganska välbesökt, men vi var först ut och de enda som nyttjade grillplatsen. Från den lilla parkeringen vid grusvägens slut är det bara femhundra meter till fallets topp, och något längre till fallets nedsida. Runt hela Stensjön finns en vandringsled som är tre kilometer lång, och fortsätter man till Molla eller Mollaryd så finns lederna Mollaleden och Fjällastigen som vi gick i våras.

En grillplats med utsikt

Bäcken uppe i skogen…

…viker över kanten…

…och faller ut fyrtio meter över Fluxberget

Laga mat ute

Laga mat ute har blivit inne! 2020 års julklapp var stormköket, men jag hade redan ett portabelt gasolkök för camping i min ägo, så här blev det istället en Muurikka stekpanna av stål för matlagning över öppen eld. Denna skulle vi inviga på vår utflykt.

Grillad korv brukar vara den enda rätten på vår kulinariska repertoar för skogsutflykter, så nu fick vi försöka att tänka nytt. Kolbullar med stekt tärnat fläsk gick bort för familjens vegetarian. Valet föll istället på fattiga riddare. I ryggsäcken packades vitt bröd, pannkakssmet i plastflaska, smörtärningar, blåbärssylt och kanelsocker i burkar. Till detta en stekpincett och en plastburk att doppa brödet i, papptallrikar och bestick, kåsor och termosar. Maten i en ryggsäck, sittdynor och redskap i en annan, och vedträn och yxa i den tredje.

Efter lite inkörningsproblem med en brinnande smörklick så fick vi in snitsen riktigt bra. Så otroligt gott en lätt sotig riddare med kanelsocker och blåbärssylt smakar, när man sitter på en stubbe och tittar ut över nejden! Nu får vi fundera ut fler rätter för att variera oss framöver. Någon som har bra tips?

Skaftet till pannan får man karva till själv

Blåbär plockade några kilometer härifrån