TIW eller meningen med förseningen

TIW eller meningen med förseningen

Igår drog ett oväder in över Västsverige, med trafikkaos och inställda bussar som följd. Den vardagliga pendlingsresan förvandlades då till något som mera liknade ett äventyr… ja, i alla fall en upplevelse! Jag fascineras alltid av vad en störning i de vanliga rutinerna kan göra med oss. Vi tittar upp från våra mobiler, utbyter information och förenas i någon slags gemenskap. Vi bekantar oss med varandra, vaktar väskor om någon behöver gå iväg en stund och bjuder kanske till och med på något ätbart.

I somras åkte jag tåg i Europa, och en etapp var mellan Moans Sartoux i södra Frankrike och Ljubljana i Slovenien. Redan i Ventimiglia hade jag genomlidit elfel, ersättningsbuss och lokhaveri. Jag såg den noggranna planeringen och den bokade liggvagnen försvinna i fjärran, och insåg att det var improvisation som gällde för att ta sig vidare mot delmål efter delmål. Jag åkte till Milano i en överfylld vagn med en Golden Retriever över fötterna. Jag vandrade runt på stationen i Verona mitt i natten, och försökte hålla mig intill några andra resenärer för att undvika att dra till mig stadens påverkade nattklientel som sökte tak över huvudet. Jag slumrade lite sittande i en kupé med fem andra som lutade både åt höger och vänster. Jag drack morgonkaffe på stationen i Innsbruck och kom i samspråk med en överförfriskad men gemytlig österrikare i full Lederhosen-mundering. På nästa tåg hamnade jag mitt i en möhippa, och köpte en snaps av bruden från en flaska med brudgummens bild på. Ja, och till slut kom jag faktiskt fram till Ljubljana. Nästan 7 timmar för sent, men några erfarenheter rikare!

Under min resa i Tanzania lärde jag mig ett uttryck av andra mer erfarna Afrikaresenärer: T I A, This Is Africa. Meningen var ungefär att du kan inte räkna med att det blir precis som tänkt. Bussen kanske inte går idag utan imorgon. Hakuna Matata! Nu inför jag T I W i Sverige: This Is Winter. Vi bor i Sverige och vintern är besvärlig några gånger om året. Sakta ner i trafiken, stanna hemma eller ta det bara lugnt och vänta tills det löser sig!

 

2019-08-05T15:16:25+00:0012 jan 2017|1 kommentar

En kommentar

  1. Christer 2017-01-16 vid 18:39 - Svara

    Bra uttryck, men här nere får det väl bli TIF istället, borde ju förklara det mesta.

Lämna en kommentar