Åtta dagar på Island

Åtta dagar på Island

Nyss hemkommen från en familjeresa till Island, med sex nätter i Akureyri och två nätter i Reykjavik, och sprängfylld av nya intryck! Jag börjar med en sammanfattning av intrycken, och förlåt islänningar, men ur-orden har fastnat som berget!

Vegur

Vi hämtade upp vår hyrbil på Keflaviks flygplats, och blev erbjudna en större bil än den jag bokat till samma pris. Bra, tänkte jag, extra rymligt och säkert! Bilen var en Toyota Hilux med manuell växellåda och kanske i största laget; jag kände mig som en riktig isländsk fårbonde i den jeep-liknande bilen, men vande mig snart.

För att komma från Keflavik till Akureyri fick vi åka 43 mil på riksväg 1, ringvägen som går runt Island. Hela vägen runt är cirka 133 mil och bör naturligtvis delas in i flera dagsetapper, men 43 mil klarade vi fint på drygt fem timmar, med två chaufförer. Vägen gick över lavafält, betesmarker och bergspass, förbi älvar och tjärnar och genom en sex kilometer lång tunnel. Den var bättre än jag väntat mig. Det var inga problem att hålla de 90 km/h som tilläts, och inte var det någon trängsel heller. Vi passerade några få samhällen utmed vägen, och en strategiskt placerad vägkrog och mack; N1 i Staðarskáli, som krängde käk och drivmedel så det stod härliga till.

På riksväg 1

Jag och Hilux

Gårdar utmed vägen

Veður

Ingen åker väl till Island för vädrets skull. Ändå kan detta ha varit den ultimata sommaren att besöka ön, för att få en välbehövlig vila från de extrema temperaturerna i Sverige! Island har haft en ovanligt kall och regnig sommar, och när vi landade på Keflavik var det tio grader och hällregn. Efter den inledande kallduschen så var det mulet i några dagar; vi var utrustade med varma tröjor och regnjackor vid behov, men fick knappt en droppe på oss. De sista dagarna tittade solen fram emellanåt, och i Reykjavik blev det behagligt Tshirt-väder med upp emot tjugo grader. Omväxlande från dag till dag, och ibland från timme till timme. Inte utan att man längtar tillbaka, nu när värmereglaget verkar ha hängt sig på 30° här hemma.

Utsikt från stugan vi bodde i

Eyjafjörður

Upp på Vaðlaheiðis sluttning

Vid Reykjavik

Matur

Islänningarna använder sina fina råvaror- främst fisk och lamm- med den äran, och jag har ätit fantastiskt god mat under veckan. Även vegetariska och/eller veganska alternativ fanns på de allra flesta ställena, förutom i pylsuvagninn (korvkiosken)! Men priserna… Det sved lite i början; att betala cirka 240 kronor för en lunchrätt, och en bra bit uppåt för kvällsmenyer. Till Islands försvar kan sägas att rätterna är ganska väl tilltagna; här serveras inga estetiskt upplagda barnportioner. Det var bara att tugga och svälja priserna, unna sig god mat och dryck, och vara tacksam för att vi kunde varva med självhushåll i Akureyri.

Röding med tillbehör, på Matarkjallarinn i Reykjavik

Billigare käk från Pylsuvagninn

Hestur

Det finns få vilda djur på Island, förutom fåglarna och djuren i havet. Jag såg ganska få nötkreatur också, och bara spridda skurar med får, i små familjer som gick på sluttningarna eller låg vid vattendragen. Hästar däremot, de fanns i anmärkningsvärda mängder! En stor flock vid varje gård, i alla de färger; bruna, vita, fuxar och skäckar, med yviga manar. Islandshästen är verkligen fin, stark och robust, och har bevarats utan inblandning av andra raser ända från vikingatiden. Att se ett land från hästryggen är, som alltid, det bästa sättet!

Hästsläpp i Grenivik

Ridtur i Akureyri

2018-07-30T08:37:34+00:0029 jul 2018|4 Comments

4 Comments

 1. Eva på rucksack 2018-08-05 vid 21:19 - Svara

  Vad härligt ni ser ut att ha haft det! Håller med om matpriserna, kändes som att det var lika dyrt att äta en korv på en bensinmack som att äta en trerätters på en lyxrestaurang i city! Jag hörde faktiskt att Island haft den sämsta sommaren i mannaminne, vädret var visst bättre när vi var där i april än hela juni… Men ni ser ut att ha haft det riktigt gött och regnfritt, skönt! 🙂

  • Eva 2018-08-06 vid 09:25 - Svara

   Ja, det var härligt, och vädret var helt ok! Speciellt med tanke på att vi fått sol i överflöd här hemma 🙂

 2. Ditte 2018-08-02 vid 10:01 - Svara

  Vilken spännande resa och trevlig läsning! Jag har i tankarna många gånger varit på väg till Island men det har ännu inte blivit av. Ska nu läsa mer från er Islandsresa. Jättefina bilder! Och nu lockar Island än mer.

  • Eva 2018-08-02 vid 13:13 - Svara

   Tack snälla! Ja, Island är fantastiskt och bör verkligen ses! Det kommer fler inlägg efterhand; valsafari, varma bad, matrecensioner, hästridning med mera. Platsen för en aktiv semester och kläder efter väder 🙂

Lämna en kommentar