”El corazón de las Galápagos”. De styrande i Puerto Ayora har drabbats av slogansjukan som så många andra småstadspolitiker, men lever ändå upp till sitt namn. Den lilla staden på ön Santa Cruz, med sina drygt 12 000 invånare, är klart störst i arkipelagen och fungerar som ett centrum i turismens blodomlopp. I min direktrapportering på plats avslöjade jag att jag var lite skeptisk först, men jag kom att tycka mycket om staden. Den behändiga storleken, djurens närvaro, de fantasifulla husen, solnedgångarna, den ljumma luften och alla fantastiska fisk- och skaldjursrestauranger. Att strosa på Charles Darwins Aveny och titta på folk- och djurlivet, på denna osannolika plats!

En del har tagit ut svängarna extra mycket, i en redan färgrik omgivning.

Muelle de los Pescadores, fiskmarknaden, är Puerto Ayoras bästa gratisunderhållning. Ett riktigt djur-bonanza med sjölejon, pelikaner, hägrar och fregattfåglar!

Båtarna fick lägga till ute i bukten, och passagerarna ta båttaxi in till piren som hade flera ”gater”.

Maten

De första två kvällarna åt jag god fisk på trevliga restauranger utmed Avenida Charles Darwin: på The Rock och El Muelle de Darwin, till priser något billigare än i Sverige. Tredje kvällen hittade jag till gatan Charles Binford ovanför mitt hostel, två gator ovanför Avenida Charles Darwin. Det är här det händer! Efter klockan 18.30 fylls gatan av restauranger, bord och matgäster, och här samlas både lokalbefolkning och turister för att äta. Förutom att välja från vanliga menyer kan man peka ut den fisk eller hummer man vill ha från ett bord utanför restaurangen. Jag åt en gratinerad hummer med tillbehör (ris, pommes och såser) för tvåhundra kronor. Mmm… inget fel på min aptit så här nära havsnivån!