De senaste åren har jag tillbringat påskhelgen norröver, i skidspåren. Detta året hade jag istället tänkt möta våren på Ven, den lilla ön mellan Sverige och Danmark. Ända sedan jag besökte ön hösten 2013, så har jag längtat dit igen. Med påsken i mitten av april är det väl ett stensäkert koncept att åka söderut, dit våren hunnit längre?

När vi kliver av färjan håller sig temperaturen runt två grader. Det blåser styv kuling och från himlen faller rikligt med snöblandat regn. Forsythia, scilla och påskliljor hukar i snögloppet. Vi ställer in packningen i vårt rum på vandrarhemmet, där elementet står på högsta effekt. Men… det sägs att det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder!? Vi har laddat med mössor, vantar, fleecetröjor, regnjackor och dito byxor, och ger oss ut på långpromenad.

Morgonen efter har vinden mojnat och solen skiner från en klarblå himmel. Det är så vackert som det bara kan vara på en ö i Öresund, en vårdag i april. Den här dagen tar vi en cykeltur på den mestadels platta ön, cirka 4,5 km lång och 2,5 km bred, och njuter i fulla drag!

Vad kan Ven erbjuda? Här kommer några tips från mina två besök:

Tycho Brahe-museet

Tycho Brahe är med rätta Vens stolthet. Här hade han sitt observatorium, där han upptäckte en supernova, och sitt slott där han tog emot vetenskapsmän och kungligheter från hela Europa. Tycho var sannerligen en fascinerande person och en sann renässansman, låt vara att han var dansk som hela Skåne vid den tidpunkten. Han bar silvernäsa efter en skada vid en duell, och förutom astronomi ägnade han sig åt de dåtida vetenskaperna astrologi och alkemi.

Museet är beläget i en före detta kyrka mitt på ön, och när vi kliver in, dyblöta från topp till tå, så hamnar vi mitt i firandet av säsongspremiären och vernissage av den nya interaktiva Ven-kartan. Vi tar glatt för oss av snittar, påskmust och snacks, under tiden som vi lär oss mer om Tychos liv och leverne.

Spirit of Hven

Under mitt förra besök på Ven besökte jag whiskydestilleriet Spirit of Hven. Jag minns att jag föreställt mig en lada med några glada amatörer som buteljerade whisky… men ack så fel jag hade. Destilleriet är ett regelrätt laboratorium och whiskymakaren själv en prisad expert som anlitats som konsult av både japanska och skotska whiskydestillerier. Tänk er själva, en svensk som kan lära skottar hur man framställer whisky! Han berättade entusiastiskt om betydelsen av ekens ursprung för att ge whiskyn karaktär, ned till om trädet växt på en syd- eller nordsluttning… Vi fick provsmaka en hutt efter visningen, men vill man köpa en flaska får man bege sig till systemet i Landskrona eller vända sig till beställningssortimentet.

Vens Alpacka

När vi går utmed stranden åt nordväst skådar vi en märklig karavan uppe på den branta slänten. Ett gäng alpackor! Dessa känner jag till från mitt förra besök, då jag fick äran att gulla lite med den nyfriserade ”Prinsen”. Den entusiastiska damen som äger dem säljer alpackagarn i sin lilla bod, och ordnar alpackatrekking. Jag trodde nog att trekking innebar att alpackan kunde bära väskan åt mig, men enligt damen var det den terapeutiska samvaron med djuret som var poängen. Hur som helst, väldigt söta är de!

Cykeluthyrning

Cykel är det naturliga transportsättet på Ven, med korta avstånd, måttlig biltrafik och knappast några backar att tala om. På Vens cykeluthyrning står över tusen cyklar i olika storlek och modeller. Här har du till exempel chans att prova en tandemcykel! Vi valde varsin treväxlad cykel och tog den svindlande vackra cykelstigen på sydvästsidan, med utsikt över den danska kusten. Därefter till den fina kyrkan St. Ibb, och sedan till hamnkiosken i Kyrkbacken, det lilla samhället nere vid havet, för att njuta av årets första glass.

Vens Vandrarhem

Vandrarhemmet gör anspråk på att vara Sveriges vackrast belägna, och jag är benägen att hålla med. Här bor man ett stenkast från havet …och då menar jag inte ett kast av en rumänsk kulstötare, utan ett av mina tjejkast! Förutom den makalösa utsikten så har vandrarhemmet ett välutrustat kök och är gemytligt och välstädat. Lägg därtill en två minuters promenad från färjeläget, och valet är givet!

Sammanfattningsvis: Ven är ett väldigt trevligt resmål, även i april. Men vill du smälta in i en något större turistmängd, och vara säker på att öns matställen är öppna, så bör du vänta med ditt besök till en bit in i maj.

april 2017

Vens vandrarhem

Kyrkan Sankt Ibb

 

Alpackan Prinsen