Det finns så många länder och platser att besöka, att jag sällan finner tid och motivation för att åka tillbaka en andra gång. Men om några veckor ska jag åka till Korsika en tredje gång. Det säger en del om vad jag känner för den ön; Île de la Beauté, den vackra ön i Medelhavet där Napoleon Bonaparte föddes.

Jag har två publikationer att tacka för inspirationen och att jag hittade vägen till Korsika. Den första var en karta som jag fick av en något överförfriskad demonstratris, som bjöd på korsikanska viner och delikatesser i en mataffär i Cannes. Den andra var boken ”Vandra på Korsika” skriven av Ewa Hellström-Boström. Första resan fick bibliotekets exemplar ge sig ut på tur, den andra resan hade jag köpt en egen bok. Författaren träffade jag förresten på Bokmässan i Göteborg för något år sedan, och fick chansen att betyga min aktning.

Den första resan till Korsika 2008 gick till Porto på västsidan, och över till Bastia på östsidan. Den andra resan 2011 gick till Corte i inlandet, ner till Bonifacio på sydspetsen, med sikt över till Sardinien, och vidare till den administrativa huvudstaden Ajaccio på västsidan. På båda resorna har jag sovit i tält och gjort några ganska rejäla dagsvandringar.

Vad är det som drar på Korsika, förutom den uppenbara skönheten? Det är något vilt och otämjt över Korsika och korsikanerna. Även om de fogat sig hjälpligt i det franska riket, så är de fortfarande till stora delar en självstyrande region, och vårdar sina traditioner och sitt eget språk. Ön är förhållandevis lite exploaterad, utan stora hotellkomplex och med småskalig turism. Den är ett eldorado för de som vill ha äventyr, genomkorsad av vandringsleder, berg och forsar. Ja, bara att köra på de slingriga vägarna är äventyrligt nog för de flesta! Det finns söderhavslika  sandstränder, och klippkuster perfekta för dykning och snorkling. Lägg därtill en fantastisk matkultur, med lokala charkuterier, ostar, viner och mycket annat.

Vad ska jag göra på Korsika denna gång? Efter mina tidigare dagsvandringar på ön, som för övrigt tog musten ur mig totalt, så har jag nu bestämt mig för att vandra hela nio dagar på GR20, tämligen orutinerad och med full packning, tillsammans med mina två vuxna barn. GR20 står för Grande Randonnée 20 (”lång vandring” plus Korsikas postnr), är i sin fulla längd sexton dagsetapper och anses vara en av Europas tuffaste vandringsleder. Hur tänkte jag nu!!??

Pont de Zaglia i Spelunca-ravinen, byggd 1797

Lac de Nino, på 1743 m ö.h.

Hamnen i Calvi

I Restonicadalen