Jag har oftast en stor tolerans för människors olika tro och föreställningar, och tycker att det är var och ens ensak att bli salig på sin tro. Så länge det inte inverkar på andra människors väl och ve, där någonstans är gränsen för min tolerans nådd. Anti-vaccinationsrörelsen är en sådan företeelse.

Vi är mitt i en pandemi, men jag pratar inte om en naturlig skepsis mot ett vaccin som tagits fram under tidspress. Det kan jag ha en viss förståelse för. Nej, den globala anti-vaccinationsrörelsen skramlar med vapnen mot ALLA vaccinationer som tagits fram genom tiderna. Polio, stelkramp och difteri. Smittkoppor. Mässlingen, påssjuka och röda hund. Samtliga dessa vacciner anser de vara farliga, onaturliga och ett led i en konspiration av en uppdiktad maktelit som vill ta över världen. Dokumentärserien Vaccinkrigarna på SVT var en något seg historia, men den lyfte på slutet och gav ändå en bra bild över väckelserörelsen som anti-vaxxers driver och den galna konspiratoriska världsbild som de bär på.

Jag har en stor tilltro till vetenskap, och all vetenskaplig forskning visar på att vaccinationer räddat livet på många miljoner människor, främst barn. Men vetenskap biter inte på anti-vaxxers, de går istället på känsla och på vittnesmål de läst på nätet. Så här kommer mitt vittnesmål: Innan vaccinerna kom så dog väldigt många människor i de här sjukdomarna, och andra blev skadade för livet. I min barndom och ungdom kände jag flera personer som levt med livslånga allvarliga funktionsnedsättningar orsakade av polio. Längre bort i tiden än så är det inte i Sverige, och i många andra länder är en del av dessa sjukdomar fortfarande ett reellt hot. Och det där med maten som ska stärka immunförsvaret istället för vacciner– Självklart är det bra att äta nyttig och hälsosam mat, och självklart är man bättre rustad mot eventuella sjukdomar med en frisk och stark kropp. Men ingen ingefära, bikarbonat eller gurkmeja i världen kan ge ett tillräckligt skydd mot allvarliga sjukdomar. Och det ”naturliga” i att inte ta vaccin: ja, det biologiskt naturliga är att svaga, sjuka och gamla dör undan i sjukdomar och att de starka står kvar. Är det ett sådant samhälle anti-vaxxers vill ha? Jag vill det i alla fall inte.

När det blir min tur att vaccineras mot Covid-19 så kommer jag tacksamt att ställa mig i kön. Främst för alla i riskgrupperna, men även för oss andra; jag vet friska och starka personer som smittats och som fortfarande dras med följder av infektionen. För sjukvården, vars personal behöver lättnad och där resurserna behövs till annan vård.

Och lite av själviska skäl. Det kommer en tid när det är dags att resa igen, utanför de mest välordnade stråken. Då kan det vara lämpligt och troligen även tvunget med ett vaccinationsskydd. Eller kanske för den härliga känslan att trängas med trettiofemtusen andra på en rockfestival eller arenakonsert!?

Saker jag vill göra med skydd av vaccin:

Vandra nerför den dammiga backen på Sweden Rock, och trängas framför Festival Stage

Åka fullsmockad tunnelbana (på bilden Peking)

Trängas på gatorna (på bilden protesttåg mot Netanyahu i Tel Aviv)

Det gula häftet på ingressbilden är beviset på min saftigaste vaccination hittills, för att överhuvudtaget få komma in i Tanzania. Gula febern, hepatit och allt vad det var. Stora och dyra sprutor, men värt varenda krona.