Ett gästinlägg av Christer Udd
De senaste dagarna har jag inte kunnat sluta tänka på amfiteatern Hollywood Bowl. En klump i magen orsakad av de rasande bränderna i Los Angeles som nu är en dryg kilometer från den historiska scenen. Hollywood Bowl har evakuerats och personalen är i trygghet meddelar man på plattformen X. Känslan av oro för att detta landmärke skall utplånas av elden är påtaglig.
Jag var själv där för mindre än två månader sedan. Då var kvällen fylld av glädje och kärlek, både till Mariah Carrey som stod på scenen och levererade vad LA Times beskrev som århundradets julkonsert, men också till platsen och arenan (i brist på ett bättre ord) som har så mycket historia.
Hollywood Bowl är en utomhusscen med plats för 17 500 åskådare i Hollywood-bergen i norra Los Angeles. En av världens bästa live-arenor enligt Rolling Stone Magazin. Endast 15 minuters promenad från Hollywood Boulevard med de berömda stjärnorna i trottoaren och Chinese Theater där många av de största Hollywoodfilmerna har sina urpremiärer.
Hollywood Bowl öppnade 1922 och har sedan dess stått värd för mängder av stora artister. På sommaren lämnar LA Philharmonic sin konserthall i Downtown LA för att flytta till Hollywood Bowl och så har man gjort så länge staden kan minnas. Men det är inte LA Phil (som man säger lokalt) utan de riktigt stora artisterna som fått mig att känna vördnad för denna arena. På listan hittar vi allt från Billie Holiday till Beatles, och betydligt fler exempel kommer längre ner i texten.
Redan 1916 hölls den första föreställningen under stjärnorna men då satt publiken direkt på marken på kullarna. Då kallades platsen för Daisy Dell och framför dem spelades Shakespear’s Julius Caesar. Kanske var det då idén att bygga en amfiteater på platsen föddes.
Hollywood Bowl har alltid varit platsen för nyskapande och nytänkande. Här stod till exempel den första kvinnliga dirigenten på scenen (Ethel Leginska) redan 1925, långt innan det var tänkbart på andra platser. 1926 byggdes arenan om och scenen och de permanenta läktarna stod klara så som de ser ut än idag. En kul detalj är att en av de eftertraktade vip-boxarna på arenan redan året efter köps av Charles Chaplin.
Lloyd Wright, utsedd till ”the greatest architect of all times”, har spelat en stor roll för utformningen av Hollywood Bowl. Det är han som ligger bakom det skalformade taket över scenen, en detalj som blivit ett kännetecken för hela arenan. Den har visserligen byggts om några gånger de senaste 100 åren men grundformen förblir intakt.
Vykort från 1929
Så vad gör då den här mytomspunna platsen till ett så unikt landmärke? Jo, listan av artister som uppträtt så klart… de har liksom lämnat en del av sin själ på platsen och jag kan intyga att den sitter kvar i bänkraderna.
Nu är det kanske på sin plats att varna känsliga (rastlösa) läsare för att en lång lista av artistnamn följer i kommande stycke. Vill du spara tid kan du skrolla förbi.
Man vet inte riktigt vart man skall börja. Kanske med tunga namn som Fred Astaire, Ella Fitzgerald, Louis Armstrong, Judy Garland eller med Frank Sinatra’s uppträdande 1943 som räknas som det första pop-framträdandet. Bod Dylan spelade och sjöng i oktober 1963, året efter kom the Beatles på besök och ytterligare ett år senare står Beach Boys på scenen.
The Beatles 1965. Photo courtesy of the Hollywood Bowl
Nat King Cole, Simon & Garfunkel, Janis Joplin, Stevie Wonder och Liza Minnelli har alla varit där. Kultband som The Who, The Doors, Radiohead och Deep Purple har stått på scenen liksom Jimi Hendrix som var förband till the Mamas and the Papas 1968.
I mängden klassiska artister och operasångare sticker några namn ut lite extra, så som Plácido Domingo, José Carreras och Pavarotti. Svängigt värre var det säkert när B.B. King, Miles Davis, Ray Charles eller James Brown stod på scenen
I modern tid hittar vi band och artister som Pink Floyd, Frank Zappa, Rod Stewart, Elton John, Madonna, Dolly Parton, Tina Turner, Coldplay, Depeche Mode, Kraftwerk, Aerosmith och Whitney Houston. Man måste ju bara älska variationen och utbudet.
Så, hur var då min egen upplevelse av Hollywood Bowl. Vid mitt besök i LA i november 2024 handlade det mer om att få uppleva själva arenan än att se en specifik artist. Jag hade besökt Bowl’en flera gånger tidigare, men aldrig sett ett liveframträdande. Så nu skulle jag ta varje chans… jag höll andan när jag besökte Ticketmasters hemsida. Fanns det någon konsert under min vecka i Kalifornien? Jaaa, det gjorde det, en av årets mest eftertraktade framträdanden. Mariah Carey… på Hollywood Bowl. En nästan overklig kombination. Kunde jag ha sån tur?
Jag hade som sagt nöjt mig med vem som helst men jag fick alltså Mariah Carrey, utsedd till Top five greatest singer of all times. Hon är också Queen of Christmas med världens mest sålda julskiva och den mest sålda och spelade jullåten (All I want for Christmas is you). Dagen efter läste vi i LA Times att det här var århundradets julkonsert och vi kunde bara hålla med.
På plats kunde jag konstatera några roliga detaljer, som att nästan alla hade picknick-korg med sig (inget väskförbud här inte). Många av ”boxarna” på läktaren består av fyra stolar och ett bord. Här dukades det upp den ena delikatessen efter den andra. Och sedan 2013 är stället fyllt av vinbarer som säljer vin på helflaskor med tillhörande plastglas och popcorn. Inte ovanligt att åskådarna kom med både två och tre flaskor i händerna. Behöver jag nämna att stämningen ökade allt eftersom kvällen fortlöpte.
Finns det då några svenska kopplingar? Det närmaste vi kommer än nog Mamma Mia som framfördes 2017. Och kanske när Percy Grainer, en dirigent från Australien först framför ett av sina verk och sedan gifter sig med den svenska poeten Ella Viola Ström på scenen framför en jublande publik i augusti 1927. Snacka om extranummer.
Det här är en plats som har så mycket historia. Den måste bara få finnas kvar. Jag håller alla tummar i världen att branden inte når ända fram.
Bild tagen 1928
Pavaritti 1973. Photo courtesy of the Hollywood Bowl
Lämna en kommentar