Mat och dryck var oväntat dyrt i Tel Aviv. Jag räknar kallt med att det ska vara billigare att äta och dricka utanför Sveriges gränser, åtminstone i sydostlig riktning, men i Tel Aviv var det Stockholmspriser som gällde. 150 kronor för en enklare lunchrätt, 75-80 kronor för en öl och lite mer för ett glas vin. Men det smakade bra, och god mat och dryck unnar jag mig på resa! I gengäld fanns det gott om gratisnöjen att ägna dagarna åt:

Gå på marknad

Den mest kända och etablerade marknaden i Tel Aviv är Carmel Market, som följer båda sidor av Carmel Street från norr till söder. Där finns ett myllrande folkliv, och man kan hitta allt från kläder och krimskrams till grönsaker, kryddor och bakverk. Ja, att handla kostar ju lite, men att titta är gratis. Jag köpte några spännande kryddblandningar, att spetsa min svenska mat med.

En annan känd marknad är Jaffa Flea Market. Det sägs att det går att göra fynd här, men något sådant uppenbarade sig inte för mig. Det var ändå mysigt att gå runt och känna atmosfären, i utkanten av det antika Jaffa. Båda marknaderna är öppna alla dagar utom lördag; sabbaten.

Carmel Market

Jaffa Flea Market

Bada i havet

Tel Aviv har en fantastisk sandstrand som sträcker sig från Jaffa i söder till stadens norra delar. Jag badade vid Jerusalem Beach, där det fanns servering, omklädningsrum och låsbara skåp. Det var rent och långgrunt, med sand finkornig som potatismjöl, och en behaglig temperatur trots att det var december. Det är här folk hänger på dagarna, både turister och lediga stadsbor.

Jag fattade inte förbudsskylten… jag simmade och det gjorde alla andra också!

Titta på hus, folk och gatukonst

Om man är en hängiven husfantast som jag är så kan man roa sig med små medel, om än med risk för skoskav! I Tel Aviv gick jag gata upp och gata ner för att titta på fina hus, ruffiga hus, gamla hus och nya hus. Här och var dök det upp ett spännande konstverk på en port eller husvägg. Att titta på folk är också kul och gratis, ett nöje att ägna sig åt med diskretion.

Gatukonst, där hänglåset blivit till en piercing i tjejens näsa!

Lyssna på musik

På lördagskvällen var jag på en pub som heter Rothschild 12 och lyssnade på de två talangfulla systrarna Shay-li och Eden som sjöng och spelade: Djamchid Sisters. Jag köpte en öl, men i övrigt var det gratis och fullständigt underbart. Jag älskar cello!

Om du vill kolla upp kulturutbudet i Tel Aviv så är detta en bra sida att söka på: Secret Tel Aviv

Rothschild 12 på Rothschild Boulevard

Djamchid Sisters

Shopping

Var shoppingen ett gratisnöje? Ja, närapå. Det fanns nämligen inte så mycket som jag var sugen på att köpa. Inget genuint hantverk, inga snygga kläder, inga gallerior eller varuhus av typen Åhléns eller NK (inte i centrala Tel Aviv åtminstone). Kanske hade jag hittat något intressant om jag letat mer och gått in i fler butiker, men det var helt enkelt inte högsta prioritet, och jag var inte ledsen för det. Mina israeliska kryddor är mitt enda fynd, och de kommer att glädja mig länge framöver!