Ryssland är ett av de länder som svenskarna känner minst längtan att resa till, det framgick av en stor intervjuundersökning om svenskarnas resplaner som Resia presenterade i veckan.

Ja, jag kan delvis förstå varför. Ryssland är ett av flera länder som styrs av en oberäknelig man med ett allt för stort ego. Det finns en hel del i övrigt att önska när det gäller synen på jämställdhet och mänskliga rättigheter. Vi är också präglade av amerikanska filmer och TV-serier, vilka knappast kan anklagas för opartiskhet, och vi har (erkänn nu!) en väldigt diffus bild av vad och hur Ryssland egentligen är.

Jag kunde instämma i allt detta, men ville gärna skapa mig en egen bild. En resa till Moskva stod därför på min önskelista i några år, men det tog ett tag innan den blev av. Att resa till Ryssland är förenat med ett visst krångel, och är inget som kan ske impulsivt. Jag gick helt enkelt bet på min vanliga strategi; att boka en flygbiljett och ett boende, och sedan ge mig iväg. Det krävdes visum, och för att få visum krävdes en inbjudan från hotell, privatperson eller organisation i Ryssland. Visumet skulle sökas på plats vid ambassaden, och sedan hämtas personligen. Ett försäkringsbevis skulle bifogas, som garanterade att försäkringen innefattade samtliga sjukvårdstjänster inklusive ”hemtransport av kvarlevor”. Man kan ju tappa sugen för mindre!

Den första gången resan var på tal så redde jag inte ut processen inom den tid jag hade till förfogande, utan det fick bli en tur till Riga istället. 2016 var det dags för ett nytt försök, och sonen skulle följa med. Jag bestämde mig för att frångå mina vanliga rutiner och istället anlita en resebyrå: Östresor. Det fungerade väldigt bra! Resebyrån bokade flyg och hotell efter våra önskemål. Pass, foto, försäkringsbevis och noggrant ifyllda visumansökningar skickades via rekommenderad post, och tillbaka kom varsitt visum. Kostnaden för flyg Arlanda-Moskva, tre nätter på ett trevligt hotell med centralt läge och visum landade på 3 700 kronor per person. Det hade jag omöjligt kunnat ordna billigare själv, om kostnaderna för att skaffa visum skulle räknas med.

Moskva hamnade skyhögt över mina förväntningar, och jag kan verkligen rekommendera ett besök. Vackert, intressant, relativt billigt, rent och tryggt och trevliga människor överlag. Mina intryck har jag skrivit om i ett antal inlägg i denna länk: Moskva.  Mitt intresse har inte stillats utan snarare väckts, och jag vill resa mer i Ryssland!

Bolsjojteatern

Vid Moskvafloden