Sista helgen före jul. Kanske borde jag ha julstädat, kokat knäck och slagit in klappar… men i stället åkte jag till Stockholm för att besöka min bror och svägerska, och för att få mig en rejäl dos kultur.

Berwaldhallen

På fredagskvällen besökte vi Berwaldhallen, för att lyssna på Radiosymfonikerna med dirigenten Daniel Harding och gästsolisten Håkan Hardenberger. Håkan spelade i ett specialskrivet verk av Mark-Anthony Turnage, ett verk som namngetts efter Håkan själv. Nyskriven klassisk musik kräver sitt av lyssnaren, för det finns ingen igenkänningsfaktor, men att Håkan Hardenberger behärskade sin trumpet rådde det ingen tvekan om. Hans extranummer på solotrumpet var så vackert att ögonen tårades. Efter paus spelades Beethovens sjätte symfoni, ett mer lättlyssnat verk med associationer till naturens ljud; näktergalens drillar på flöjt och gökens ko-ko på klarinett!

Rekord nr.1:

The Times har utsett Håkan Hardenberger till ”The best trumpet player in the galaxy”. Ett svårslaget rekord!

Livrustkammaren

Genom åren har jag besökt i stort sett alla museer i Stockholm, men aldrig Livrustkammaren. Nu var det premiär! Lokalerna i kungliga slottets källarvalv var mäktiga och samlingarna imponerande, även om det var lite urplockat i en del montrar på grund av arbetet med en ny permanent utställning. En tillfällig utställning berättade om den sorgliga kärlekshistorien som utspelade sig på 1700-talet, mellan den svenske greven Axel von Fersen och den franska drottningen Marie Antoinette.

En eloge till Livrustkammarens arbete på sociala medier; deras fyndiga Facebook-konto med 30 000 följare var det som fick mig att besöka dem IRL. Humor och Historia är en fin kombo!

Rekord nr.2:

Livrustkammaren grundades av Gustav II Adolf år 1628, och är Sveriges äldsta museum.

Den Gyldene Freden

Vår lördagslunch intogs på Gyldene Freden i Gamla stan. Här har Bellman, Anders Zorn, Selma Lagerlöf, Evert Taube, Cornelis Vreeswijk och många andra celebriteter hängt, och ännu idag serveras Anders Zorns köttbullar med gräddsås. Jag valde en fiskgryta med aioli istället, som var mycket god. Inte det billigaste lunchstället, men mycket kultur i väggarna och hög kvalitet på maten.

Rekord nr.3:

Den Gyldene Freden grundades 1722 och är Sveriges äldsta bevarade krog. Ja, förmodligen en av världens äldsta!

Fotografiska

Om besöket på Livrustkammaren var premiär, så är Fotografiska ett ställe som jag återkommer till vid i stort sett varje Stockholmsbesök, allt sedan öppnandet 2010. En favorit som alltid har intressanta utställningar av hög kvalitet. Jag blev inte besviken! Denna gång visades tre otroligt häftiga fotoutställningar: Inside Out, röntgenbilder fotade av Nick Veasey, och Silent Land; en serie med dokumentärfoton från Moldavien, tagna av Åsa Sjöström som byggt upp en relation till landet och människor som bor där. Sist men inte minst Fearless & Fabulous, av den kinesiska fotografen Chen Man. De flesta av hennes foton är så stiliserade, retuscherade och manipulerade att de definitivt tagit steget från foto till bildkonst, var nu gränsen går… om det ens finns någon gräns. SÅ snygga foton, och även en intressant spegling av ett Kina i förändring. Hon är också en uppskattad porträttfotograf som nått internationell framgång. På utställningen visades till exempel porträtt av mina kinesiska favoriter från filmens värld; regissören Zhang Yimou och skådespelerskan Gong Li, men även av paret David och Victoria Beckham.

På väg till Fotografiska, vid fyra-snåret, var jag tvungen att kolla öppettiderna. Kanske var de i färd med att stänga klockan fyra eller fem? Ingen fara…

Rekord nr.4:

Fotografiska är världens mest öppna museum: söndag till onsdag kl. 9.00-23.00, och torsdag till lördag kl. 9.00- 01.00. Detta måste nästan prövas någon gång, att hänga på Fotografiska vid midnatt!

Nick Veasey – från utställningen Inside Out

Chen Man – från utställningen Fearless & Fabulous

Bio: Okänd Soldat

Film är bäst på bio! Trots detta faktum går jag inte så ofta, och när jag väl gör det så ser jag sällan krigsfilmer. Med filmen Okänd Soldat upplevde jag två timmar mitt i granateld och kulsprutesmatter, omgiven av biografens potenta högtalarsystem. En välgjord, realistisk skildring av kriget som det helvete det är, och en nyttig historielektion från vårt grannland. Filmen baseras på Väinö Linnas bok med samma namn, och skildrar andra världskrigets fortsättningskrig mellan Finland och Ryssland, från 1941 till 1944. Detta är faktiskt den tredje filmatiseringen av boken som gjorts, men filmeffekterna utvecklas och nya generationer biobesökare kommer till. Jag ger den 4 poäng av 5!

Rekord nr.5:

Filmen är Finlands dyraste produktion någonsin, och slog finskt publikrekord med en halv miljon besökare under de första tre veckorna den visades.

december 2017