Dags att vända tillbaka till minnet av sommarens Stockholmstur, då jag besökte två nationalparker: Tyresta och Ängsö, och ett världsarv.  Drottningholms slott; först i Sverige med att hamna på Unescos världsarvslista (1991) och bostad åt vår kung och drottning minsann. Det var hög tid att besöka denna sevärdhet!

Drottningholm åt öster

Drottningarnas slott

Det är häftigt att drottningarna verkligen haft en viktig roll i Drottningholms historia. Det började med Katarina Jagellonica, som fick det första slottet på platsen i gåva av sin make Johan III runt år 1580, och det gavs då namnet Drottningholm. Slottet ägdes senare i olika perioder av Katarina Stenbock (änka efter Gustav Vasa och Katarina Jagellonicas styvsvärmor), änkedrottning Maria Eleonora och drottning Kristina.

Nästa drottning med stor betydelse i slottets historia var Hedvig Eleonora, änka efter Karl X Gustav, som förvärvade slottet 1661. Strax därpå råkade det – ooops- brinna ner till grunden, men historien förtäljer att de mest värdefulla föremålen flyttats ut före branden. Arkitekten Nicodemus Tessin den äldre fick i uppdrag att bygga ett nytt och fräscht slott efter tidens mode. Efter hans död tog sonen Nicodemus Tessin den yngre över ansvaret för att slutföra bygget och inredningen av slottet.

Hedvig Eleonoras paradsängkammare

Trapphallen, utformad av Nicodemus Tessin d.ä.

Karl XI:s galleri med bataljmålningar över slag som kungen utkämpat

1744 stod bröllopet mellan prinsessan Lovisa Ulrika och kronprins Adolf Fredrik här, och hon fick då slottet i bröllopsgåva.  Under hennes tid byggdes Drottningholmsteatern och Kina slott. Lovisa Ulrika blev sedermera mor till Gustav III, som tog över slottet 1777.

Lovisa Ulrikas bibliotek

Drottningholms teater

Mitt besök

Ja, slottet är verkligen fyllt av historia. Här har celebriteter hängt genom tiderna, såsom Europas kungligheter och Carl von Linné, och slottets inredning är imponerande intakt. Jag gick en guidad tur som verkligen gav mervärden; att gå genom rummen och få intressanta fakta berättade. Den gigantiska slottsparken är också en viktig del av helheten och speglar stilidealen; 1600-talets strikta och symmetriska barockträdgård och 1700-talets romantiska och naturliknande engelska park. Och så Kina slott, en födelsedagspresent till Lovisa Ulrika och en fantasi om den tidens mest exotiska land. För tillträde till Kina slott får man köpa speciell inträdesbiljett, det är ganska litet men absolut värt att se.

Ett fantastiskt besök som avslutades med lunch på uteserveringen – vilket härligt minne!

Utsikt över barockträdgården

Vakttältet i närheten av Kina slott

Kina slott

En av salarna i Kina slott

Slutet gott!