Fotografiska är mitt absoluta favoritmuseum i Sverige, och i stort sett varje gång jag är i Stockholm gör jag ett besök. I mellandagarna var det dags igen, efter ett uppehåll på nästan två år! Här är alltid, alltid, alltid mycket intressanta utställningar, så även denna gång.

Vän av ordning – till exempel jag – kan fundera över om Fotografiska verkligen är ett museum. ”Ett museum är en samling av systematiskt ordnade föremål” är en definition som jag fått med mig från barnsben. Fotografiska museet har mycket riktigt skippat efternamnet och kallar sig bara Fotografiska, en levande mötesplats för upplevelser kring fotografi. Ett galleri är det ju inte, för inga verk är till salu förutom som affisch eller vykort.

Andra saker som gör att  Fotografiska skiljer sig från andra svenska museer är att det startades av privata ägare och nu ägs av ett utländskt bolag, att det ska vara världens mest öppna museum (fortfarande, trots något minskade öppettider under coronaåren; till 10.00-23.00 varje dag), och att det har en restaurang som ståtar med en Green Star i Guide Michelin. Men som sagt, den intressanta fotokonsten som visas är ändå det viktigaste.

The Pet Show

The Pet Show var den största separata utställningen av fyra som visades vid mitt besök, och den visade fotografier på våra vänner husdjuren. Mest katter och hundar, en och annan kanin, undulat och ett marsvin. Några av tavlorna visades i barnhöjd, där vi fullvuxna fick böja oss ner för att se bra. En publikfriande utställning som hade lätt kunnat falla i en sliskig gullighetsfälla, men gjorde den aldrig. Det var estetiskt, lite roligt på sina håll och tankeväckande. Vilken roll ger vi våra husdjur, och hur behandlar vi dem? Den absoluta merparten var vackra och positiva bilder, men en bildserie visade magra spanska jakthundar som räddats från en plågsam död vid jaktsäsongens slut.

Utställningen visar drygt 140 verk av 27 konstnärer. Här kommer några favoriter.

Ralph Hargarten, född 1962, Tyskland.
På hans instagramkonto kan man läsa att hunden på det fantastiska porträttet och även utställningsaffischen heter Greta. På hans hemsida kan du se fler bilder: ralphhargarten.de

En annan Hargarten-bild. Vill vi inte alla vara en superhjältekanin emellanåt?

Elliot Erwitt, född 1928, USA. Vilken klassiker!

Gerrard Gethings, född 1972, Storbritannien. Genialiska bilder, här fick man köa för att komma till och beundra.

Walter Chandoha, född 1920, död 2019, USA. Chandoha var mest känd som kattfotograf, själv är jag mest en hundmänniska men visst blir man glad av leendena!

Sophie Gamand, född 1980, USA.  Serien Wet Dog. Massor av hundbilder på hennes hemsida sophiegamand.com

En till Sophie Gamand, ur serien Pit Bull Flower Power, med syfte att avstigmatisera denna fruktade ras. Hundarna hamnar ofta hos olämpliga ägare, och många vanvårdas och avlivas. Hunden på bilden väntar på omplacering till ett gott hem.

Dolly Faibyshev, född 1980, USA. Ur serien Best in Show. Ja, för mig säger denna bilden något om människans lust att forma och bemästra sin omgivning. Hemsida: dollyfaibyshev.com

The Pet Show visas till 13 februari 2022, men det kommer hela tiden nya sevärda utställningar. Fotografiska tillämpar just nu förköp på biljetter, för att försäkra sig om att det inte blir för fullt i lokalerna.

Bilden på Fotografiska är från ett tidigare sommarbesök